Pilot koopzondagen in Sittard gaat definitief van start

Pilot koopzondagen in Sittard gaat definitief van start

Het college van B&W heeft afgelopen dinsdag definitief besloten om vanaf 1 april 2019 een koopzondagen pilot in de binnenstad van Sittard te starten. Winkeliers mogen tijdens de pilotperiode van april tot en met december 2019 hun winkel iedere zondag openen tussen 12:00 en 17.00 uur. Voor Sittard een enorme kans om in te spelen op de veranderende markt waarbij de zondag een steeds belangrijker koopmoment wordt.

In december 2018 reageerde het college van B&W al positief op het verzoek van Centrummanagement Sittard om vanaf 1 april 2019 de koopzondagen pilot te houden. Vanaf 19 december lag het voorgenomen besluit hierover zes weken ter inzage. Gedurende de periode van inzage is er één bezwaar binnengekomen dat door het college ontvankelijk en ongegrond is verklaard. Het bezwaar heeft hen er niet van weerhouden het besluit over de koopzondagen in de binnenstad van Sittard definitief te maken.

Pilotperiode april t/m december 2019
Initiatiefnemer Centrummanagement Sittard is enthousiast over het genomen besluit. Waar andere Limburgse steden al langer een wekelijkse koopzondag hanteren, kan de consument vanaf april ook iedere zondag in de binnenstad van Sittard terecht om te winkelen. Voor de Sittardse ondernemer is het tijdens de pilotperiode toegestaan om naast de ‘reguliere’ laatste zondag van de maand ook de overige zondagen de winkeldeuren te openen. De periode van april t/m december 2019 dient als testperiode waarin ondernemers het effect van een wekelijkse koopzondagopenstelling kunnen ervaren. Centrummanagement Sittard hoopt op een stijgende lijn in het aantal geopende winkels op zondagen. Hoe meer winkels open zijn, hoe aantrekkelijker het aanbod voor de bezoeker zal zijn.

Monitoren
Centrummanagement Sittard zal tijdens de pilotperiode samen met Gemeente Sittard- Geleen de koopzondagen monitoren. Zowel het aantal bezoekers als het aantal geopende zaken wordt wekelijks in kaart gebracht. Na afloop van de pilot zal er een evaluatie plaatsvinden waarna wordt besloten of de koopzondagopenstelling een permanent karakter krijgt of niet.

Eerste koopzondag is zondag 31 maart
Hoewel de pilot vanaf april van start gaat zal geheel volgens traditie de eerste koopzondag van het jaar de laatste zondag van de maand maart zijn. Dit betreft zondag 31 maart. De eerstvolgende 'nieuwe' koopzondag is zondag 7 april.

Ontdek het winkelaanbod!

Winkelaanbod Sittard