Carnaval in Sittard

Carnaval in Sittard

In Sittard weten ze als geen ander wat Carnaval vieren is. Zo bestaat het programma van de 'Zittesje Vastelaovend' ook dit jaar weer uit jarenlange tradities en fantastische evenementen. Van het Auw Wieverbal en 't Kanon van 't Balkon tot populaire carnavalsoptochten. Een spektakel waar je een onderdeel van wilt zijn. Bekijk nu het volledige programma en beleef de Carnaval op z'n best!

Programma 2020

Kènjeroptoch Zitterd | Zondag 16 februari | 13.33 uur
Al sinds het jaar 1955 start de carnaval in Sittard één week voor het 'grote carnavalsfeest'. Dit doen ze middels de jeugdoptocht die jaarlijks zo'n tienduizenden toeschouwers naar het centrum van Sittard trekt. Vanaf 13.33 uur trekt de optocht met prachtige groepen kinderen en speelse scholieren door de historische binnenstad. Een perfecte gelegenheid om alvast in de carnavalssfeer te komen. 

Auw Wievelbal | Donderdag 20 februari | 20.11 uur 
De eerste dag van de Zittesje Vastelaoves-6-daagse begint met het eeuwenoude 'Auw Wieverbal'. Een traditionele avond waarbij in vele Sittardse cafés leuke acts, uitdossingen en verrassingen plaatsvinden. 

Scholierencarnaval | Vrijdag 21 februari | 13.11-18.00 uur
De vrijdag voor het officiële carnavalsweekend is de Markt in Sittard het toneel van 'Sjolierevastelaovend'. Hét moment voor de jeugd om de Carnaval officieel te openen. Diverse dj's en acts zorgen voor een fantastische sfeer op het eeuwenoude marktplein. 

't Kanon van 't Balkon | Zaterdag 22 februari | 16.33 uur
Op carnavalszaterdag wordt voor de 17e keer ’t Kanón van ’t Balkón georganiseerd. Hét evenement om carnaval in de puurste vorm te beleven. Tussen 16.33 uur en middernacht zullen verschillende artiesten uit Sittard en omstreken optredens verzorgen vanaf een groot podium midden op de Markt in Sittard. Om 23.11 uur wordt de ‘vastelaovend’ officieel geopend en zal Burgemeester Sjraar Cox van de gemeente Sittard-Geleen de sleutel van de stad overdragen aan de stadsprins. Het evenement is gratis toegankelijk. Zorg wel dat je tijdig aanwezig bent, want voordat je het weet staat het Marktplein helemaal vol. Wegens veiligheidseisen wordt de Markt voor deze activiteit afgesloten en is dit alleen via de twee ingangen aan de Limbrichterstraat en Paardestraat te bereiken. Hierbij wordt een 'vol is vol' regeling toegepast. 

Groote Optoch Zitterd | Zondag 23 februari | 12.55 uur 
De grote carnavalsoptocht in Sittard staat bekend om zijn uitzonderlijke kwaliteit en trekt daarmee jaarlijks zo'n 80.000 bezoekers. Een spektakel waar zo'n 3.000 deelnemers de bezoekers vermaken met een 2 uur durende optocht. Het saamhorigheidsgevoel tijdens de grote optocht is enorm. Wekenlang hebben verenigingen, buurten, families en vrienden zich voorbereid op hun deelname aan deze carnavalsstoet. Het plezier spat er vanaf en dat is ook bij de bezoekers voelbaar. Na afloop van de optocht lopen de Sittardse kroegen vol en wordt daar het carnavalsfeest voortgezet. 

Tröötekonkoer | Maandag 24 februari | 14.33 uur
Carnavalsmaandag is in Sittard de dag van ‘de zittesje kapelle en zaate hermeniekes’. De binnenstad van Sittard staat volop in het teken van de carnaval. Aanvang rond 15.00 uur.

Appelsienesjmiete | Dinsdag 25 februari | 13.33 uur 
Carnavalsdinsdag klinkt door de straten van de binnenstad "Appelsiene, appelsiene, appelsiene...", hetgeen door duizenden kinderen luidkeels wordt geroepen. Het Marktplein loopt vol met kinderen en hun ouders die van Prins Carnaval en carnavalvierende groepen sinaasappels uitgedeeld krijgen. Een traditie die begon in 1900 in een Sittards klooster waar weeskinderen verbleven. Op carnavalsdinsdag werden de kinderen die het niet breed hadden getrakteerd op sappige sinaasappels. Deze traditie werd voortgezet en is uitgegroeid tot een jaarlijks spektakel met optredens en een geweldige carnavalssfeer. 

Carnaval 2020