Sittard viert Koningsdag

Sittard viert Koningsdag

Op een van de feestelijkste dagen van het jaar kleurt ook Sittard volledig oranje! Oranje hoedjes, fietsen, tompoezen en volledig versierden straten. In Sittard beleef je tijdens Koningsdag diverse leuke activiteiten. Van een traditionele oecumenische dienst in de St. Petruskerk, de kindervrijmarkt en kunstmarkt tot een Parkfestival met muziekacts en kinderspellen. 

 

Muzikale oecumenische dienst 
De viering van Koningsdag op vrijdag 27 april begint traditioneel om 11:00 uur  met een feestelijke muzikale oecumenische dienst in de St. Petruskerk in Sittard. In het bijzonder zijn hiervoor de (oud)gedecoreerden en hun naasten uitgenodigd, maar ook iedereen die zich betrokken voelt bij Koningsdag is van harte welkom. De Philharmonie en mannenkoor Si-tard zorgen voor de muzikale omlijsting. Aansluitend aan de oecumenische dienst vertrekt een feestelijke stoet naar het Mariapark en wordt de nationale vlag gehesen en het Wilhelmus gezongen, waarna Burgemeester Cox en de voorzitter van Oranjecomité Sittard de aanwezigen toespreken. Daarna vindt in het Mariapark de ontvangst van de gedecoreerden van dit jaar en voorgaande jaren plaats onder het genot van de traditionele oranjebitter. Het ochtendprogramma is een bijzondere feestelijke ervaring. Een bezoek is echt aan te raden.

Kindervrijmarkt en kunstmarkt
Onder grote belangstelling start om 10:30 uur op de Putstraat de kindervrijmarkt en op de Oude Markt en de Paardestraat de kunstmarkt. Op de gezellige kunstmarkt laten plaatselijke en landelijke amateurkunstenaars zien welke mooie stukken ze in de wintermaanden hebben gemaakt.

Koningsdag
Nieuw dit jaar is het interactieve Koningsdans. Vanaf 13:00 uur kunnen bezoekers deelnemen aan workshops van dansscholen uit de regio onder leiding van ervaren topcoaches. Het Koningsdansprogramma zit vol variatie met afwisselende niveaus  op Jazz, African, Zumba, Ballroom, Country, Salsa en Streetdance. Onder leiding van Jennifer Romen wordt Koningsdans met alle dansgroepen spectaculair afgesloten.

Expositie 'Sittard & Oranje'
Eveneens toont Oranjecomité Sittard om 13:00 uur in samenwerking met Historisch Impuls Sittard en Archief De Domijnen de expositie ‘Sittard & Oranje’. De bijzondere foto expositie in het Mariapark toont de viering van Koningsdag vanaf 1930 tot heden en het bezoek van het Koningshuis in Sittard. De expositie is onderdeel van de programmering van het jubileumjaar ‘Sittard 775 jaar stad’. Tijdens de middag is het Mariapark ook open voor een hapje en een drankje.

Koninklijk dineren
Onder het genot van singer-songwriters kunnen bezoekers koninklijk dineren op de Markt. Voor € 12,50 is er een smakelijk Koningshapje en voor € 25,- een heerlijk Koningsmenu te verkrijgen bij diverse cafés en restaurantjes. De singer-songwriters rouleren tussen 17:00 en 19:00 uur op diverse plekken op de Markt.

Pasveermuziekkorps
Het Pasveermuziekkorps uit Leeuwarden sluit om 19:30 uur op de Markt de viering van Koningsdag feestelijk af. De wereldkampioen showkorps bestaat voornamelijk uit piccolo’s, lyra’s en marinetrommels aangevuld met diverse andere bijzondere instrumenten. Ook het talentvolle jeugdkorps van Pasveer komt 27 april Koningsdag vieren met een bijzondere act. Dit unieke optreden mag niemand missen!

Parkfestival Sittard
Perfect te combineren met de activiteiten in de binnenstad van Sittard is het Parkfestival Sittard. In het sfeervolle stadspark langs de Vijverweg kun je hier van 10:00-18:00 uur goed vertoeven. Een gezellig feest voor de hele familie onder de bomen, op het gras, met muziek, spelletjes en lekker eten en drinken. Meer info? Ga naar www.parkfestivalsittard.nl.

Het volledige Koningsdagprogramma in de binnenstad van Sittard is terug te vinden op www.koningsdagsittard.nl.