Sittard volgende stap voor SAP Bagel & Juice Bar

Ontdek: SAP Bagel & Juice Bar in Sittard

Na het succes van zijn SAP Bagel & Juice Bar in Maastricht zocht Johnny Ma een tweede vestigingsplaats in Limburg. Het werd Sittard waar hij sinds oktober aan Voorstad zijn originele Amerikaanse bagels, gezonde sapjes en binnenkort ook gebak verkoopt. “Sittard staat open voor nieuwe dingen.”

Hij oriënteerde zich onder meer in Roermond en Heerlen, maar Johnny Ma had toch het beste gevoel bij Sittard. “Hier is de laatste jaren veel gebeurd. Er is meer leven in de stad, zeker sinds de Hogeschool Zuyd hier in Ligne is gevestigd. Daarnaast had ik de keuze uit verschillende leegstaande panden op een goede locatie. Of eigenlijk moet ik ‘wij’ zeggen. Een vriend van mij met een sushizaak in Maastricht namelijk wilde ook een tweede zaak. We zijn samen op pad gegaan en troffen hier in Voorstad twee leegstaande panden naast elkaar aan. Midden in het centrum, een ideale straat met veel publiek en passanten. En met veel interessante zaken. Ik was snel rond met de verhuurder en ook de gemeente werkte mee met vergunningen. Binnen twee maanden konden we open. Mijn vriend opent begin 2018 zijn sushi-zaak.”

Johnny Ma is niet wat je noemt een ’geboren’ ondernemer. Hij groeide weliswaar op in de verschillende Chinese restaurants van zijn ouders en familie, maar had niet de ambitie om familietraditie voort te zetten.  “Integendeel. Ik ben management gaan studeren in Rotterdam waarna ik vervolgens vijf jaar een kantoorbaan heb gehad. Ik piekerde er niet over om in de horeca te stappen. Dat betekent immers altijd werken, zelden vrij.”

Maastricht
Die gedachte sneuvelde toen zijn ouders hem vroegen of hij hun restaurant aan de Stationsstraat in Maastricht wilde overnemen. Johnny Ma keerde in 2010 met zijn vrouw terug uit Rotterdam, koos voor het franchiseconcept van ‘fusionrestaurant’ Umami en sleepte een BIB Gourmand van Michélin in de wacht. In 2015 zette hij voor de geboorte van hun zoon de volgende stap. “Het pand van de buren kwam vrij, ideaal voor een koffie-, ontbijt- en lunchzaak. Een dagzaak dus zodat ik tenminste ’s avonds thuis kon zijn, samen met vrouw en kid. Maar het moest wel een bijzondere zaak worden met niet-alledaagse producten. We hebben gekozen voor originele New York-bagels die we vers afbakken. Daarnaast gaan gezonde en duurzame sapjes, 400 gram groente en fruit per portie, en salades en topkwaliteit koffie over de toonbank. De focus ligt op gezond eten en drinken.”

SAP Bagel & Juice Bar Sittard

Prijzen
De formule sloeg aan. Binnen een half jaar legde SAP Bagel & Juice Bar beslag op twee prijzen: die voor het meest gastvrije horecabedrijf van Maastricht en die voor het Lekkerste Lunchroombroodje van Nederland. Awards die de ondernemer optimaal inzette op de social media. “Ik spendeer mijn complete marketingbudget aan social media. Goede beoordelingen en reviews zijn in deze tijd cruciaal. Awards en prijzen zijn voor mensen een trigger om een keer te komen lunchen of een van onze sapjes te proberen. Het is dan wel zaak om ook dat topniveau te bieden. Je wordt extra kritisch beoordeeld. Wat mij betreft prima. Ik heb steeds gezegd dat SAP Bagel & Juice de beste moet zijn. Het is de enige manier om je te onderscheiden tussen heel veel concurrenten.”

Sittard
Twee jaar verder is SAP een begrip in Maastricht waar inmiddels aan de Markt een tweede vestiging draait. De start in Sittard noemt de ondernemer uitstekend en hij denkt al aan meerdere vestigingen in Limburg en het westen van Nederland, mogelijk via een franchiseformule. “Voorlopig heb ik mijn handen vol. We vernieuwen voortdurend, proberen nieuwe drankjes en gerechten uit. Zo hebben we recent een nieuwe bagel geïntroduceerd die in Californië erg populair is. Hier in Sittard starten we binnenkort met vers gebak. Daar is veel vraag naar. Ik merk dat de mensen hier in Sittard graag wat uitproberen en daarom start ik er hier mee en niet direct in Maastricht. Natuurlijk strookt zoet gebak niet direct met gezond eten, maar een mens mag toch wel eens zwichten. Af en toe een guilty pleasure naast de healthy boost.”

Samenwerking
Johnny Ma, pas voor de tweede keer vader geworden, gelooft in samenwerking. Amper geïnstalleerd heeft hij al nauw contact met een aantal ondernemers in de straat. En niet alleen met de sushi-bar. “Voorstad zou een groene straat kunnen worden. Een straat met ondernemers die veel aandacht hebben voor gezondheid en duurzaamheid. We hebben het al gehad over sportwedstrijden en andere evenementen. We willen iets samen doen met Zuyd, alles met gezondheid als thema. Je moet beleving bieden, daarmee trek je extra publiek waarmee we allemaal geholpen zijn. Ook de gemeente die de leegstand wil bestrijden.” www.sap-bar.nl

Bron: www.insittardgeleen.nl