Veer zeen Zitterd!

Stripboekwinkel Atomik

In deze speciale blog 'Veer zeen Zitterd' lichten wij elke dag een lokale ondernemer van Sittard uit. De historische binnenstad van Sittard staat bekend om de grote hoeveelheid speciaalzaken. Samen met de bekende ketens vormen zij het winkelcentrum van Sittard. Door de Corona crisis is winkelen en recreëren in de binnenstad de komende tijd niet helemaal zoals we het gewend zijn. Echter kun je natuurlijk nog steeds terecht bij lokale ondernemers voor de mooiste en lekkerste producten, maar dan op een ietwat andere, veiligere manier!

Vandaag komt Stripboekwinkel Atomik aan bod! Lees hieronder het interview.


Hey Michiel, vertel eens over jezelf en de zaak. Ik ben Marc Michiels en ik heb sinds 1991 de Stripboekwinkel Atomik. Ik was 19 jaar toen ik begon hiermee. Het openen van de winkel was een beetje gek gelopen. Ik wilde eigenlijk nooit een eigen zaak. Mijn ouders hadden hier op dezelfde plek een tijdschriftenwinkel. Die werkten zich een slag in de rondte. Ik liep toen ergens stage en dacht toen: Hmm, maar voor een baas werken is toch ook niet echt iets voor mij. Ik ga toch wat voor mezelf doen. Zo gezegd, zo gedaan. Ik heb natuurlijk een vliegende start gehad. Mijn ouders hadden in de tijdschriftenwinkel al een heel groot assortiment stripboeken. Van kinds af aan had ik al heel veel strips gelezen. Naast de winkel stond nog een pand leeg dat van mijn vader was. Toen ik tegen hem zei dat ik zelf wat wilde beginnen zei hij meteen dat ik dat pand natuurlijk mocht gebruiken. Toen is het dus begonnen. We hebben ook nog een uitstapje gemaakt naar wat extra zaken in Maastricht, Heerlen, Eindhoven en Den Bosch. Uiteindelijk heb ik nu alleen deze winkel zonder personeel.

Hoezo geen andere winkels meer? Sommige winkels liepen erg goed hoor, maar ik heb toen toch gekozen om hier opnieuw te beginnen. Daar heb ik geen moment spijt van gehad! Mijn ouders zijn op een gegeven moment gestopt met hun zaak. We hebben toen de muren doorgebroken, maar dat zag er toch een beetje raar uit. Bijna 9 jaar geleden heb ik er dus voor gekozen om alleen in dit pand, waar mijn ouders hebben gezeten, de winkel te houden. Nu is het een rechte, overzichtelijke winkel.

Wat verkoop je allemaal? Eigenlijk bijna alleen maar stripboeken. Ik heb Nederlandstalige stripboeken, veel Manga, dat is van oorsprong Japans, en superhelden stripboeken die allemaal Engelstalig zijn. Van de Nederlandse strips heb ik gewoon alles wat er te krijgen is. De Engelstalige strips komen wekelijks uit Amerika binnengevlogen. Die kies ik zelf uit. Sommige leveranciers sturen nog een vertegenwoordiger langs, die komt vaak één keer in het kwartaal. Meestal krijg je gewoon een lijst waar je op in kan vullen wat je wilt hebben. Ik verkoop ook alleen maar nieuwe strips, geen tweedehands. Er zijn heel wat strips die meer waard kunnen worden. Ik heb ook eigenlijk nooit opruiming.

Hoe weet je waar jouw klanten dan behoefte aan hebben? Je kunt natuurlijk wat statistieken nakijken. Suske en Wiske bijvoorbeeld. Daar verkoop ik altijd een X-aantal van, dus dat aantal bestel ik dan ook. Met nieuwe strips kijk je wie het heeft gemaakt, welke tekenaar en welke schrijver het is. Dan probeer je een inschatting te maken in jouw klantenkring wie dat leuk vindt. Zo ga je dan te werk.

Hoeveel stripboekwinkels zijn er in Nederland? De dichtstbijzijnde ligt in Eindhoven, maar ik denk dat het er ongeveer 30 zullen zijn. Het is dus eigenlijk wel iets unieks. Mensen vragen wel eens waarom ik niet in Maastricht ben blijven zitten, maar daar was geen droog brood te verdienen. Het was altijd druk in de winkel daar, maar er werd niet gekocht. We hadden toen voornamelijk ook nog Nederlandstalige strips. Er zijn daar veel toeristen en een Duitser gaat natuurlijk geen Nederlandstalige strip kopen.

Je zult wel heel veel vaste klanten hebben? Ja heel veel. De winkel draait echt op de vaste klanten. Ik ken bijna iedereen van gezicht, nog net niet van naam. De Nederlandstalige strips worden vooral gelezen door mannen van 40+ en de Manga’s en de superheldenstrips worden weer door de jongere mensen gelezen. Dat begint bij een jaar of 12. Daar zijn ook heel veel meisjes bij. Dat is ook leuk, dat we de meisjes weer aan het lezen van de strips krijgen!

Check de Facebookpagina van Stripboekwinkel Atomik!

Stripboekwinkel Atomik - Facebook