Veer zeen Zitterd!

Brasserie Leven

In deze speciale blog 'Veer zeen Zitterd' lichten wij elke dag een lokale ondernemer van Sittard uit. De historische binnenstad van Sittard staat bekend om de grote hoeveelheid speciaalzaken. Samen met de bekende ketens vormen zij het winkelcentrum van Sittard. Door de Corona crisis is winkelen en recreëren in de binnenstad de komende tijd niet helemaal zoals we het gewend zijn. Echter kun je natuurlijk nog steeds terecht bij lokale ondernemers voor de mooiste en lekkerste producten, maar dan op een ietwat andere, veiligere manier!

Vandaag komt Brasserie Leven aan bod! Lees hieronder het interview.


Je bent nog best nieuw als ondernemer, toch? Klopt, ik ben Jiri en ik heb Brasserie Leven in november vorig jaar overgenomen. Eigenlijk is het altijd een droom van mij geweest en heb dit dus gelukkig kunnen verwezenlijken met deze zaak. Ik was nog nooit hier binnen geweest van te voren! Toen ik hier interesse in kreeg ben ik even binnen komen wandelen en een stukje taart komen eten met de kinderen en de vrouw en eigenlijk was ik meteen verkocht. Je komt binnen en het voelt meteen vertrouwd. Het is het huiskamergevoel wat ze hier creëren en ik dacht toen meteen: dit is het, dit moet het worden! En uiteindelijk ben ik de nieuwe eigenaar geworden.

Heb je altijd in de horeca gewerkt? Mijn oorsprong ligt in de horeca. Ik heb de Hotelschool gedaan en daarna heb ik ongeveer tien jaar in de horeca in Sittard gewerkt. Op een gegeven moment ben ik uit de horeca gestapt en heb ik 17 jaar wat anders gedaan, keukenverkoop. Sinds twee jaar ben ik weer terug in de horeca. Ik ben toen via een vriendin bij De Buren terecht gekomen en toen kwam dit dus op mijn pad. Dus zo zit ik nu hier!

17 jaar in de keukenbranche, dat is lang! Heb je het niet gemist, de horeca in die tijd? Ja, altijd. Ik heb ook in die 17 jaar weleens uitgeholpen hier en daar. Dat is altijd blijven kriebelen. Ik heb ook altijd gezegd dat ik ooit weer terug de horeca in zou gaan.

Omschrijf Brasserie Leven eens? Een leuke, gezellige, gemoedelijke sfeer waar je een lekker, aangeklede boterham krijgt voor een leuke prijs. Dat allemaal in een huiselijke sfeer. Over twee weken gaan we buiten beginnen met het terras. Het idee is om de sfeer door te trekken naar buiten. Ik merk dat de mensen een kopje koffie met taart eten en dan zijn ze weer weg of even lunchen en dan weer weggaan. Dat wil ik straks met het terras creëren dat de mensen wat langer blijven zitten. Dat ze gaan borrelen, een lekker flesje wijn erbij pakken. Dat is iets nieuws, dat was voorheen dus nog niet in de brasserie. Dat is ook een pre voor mij geweest toen ik dit overnam, de tuin erbij gebruiken. Dus voorheen was het alleen koffie, taart of vlaai en een lekkere lunch en straks wil ik dat de mensen hier lekker kunnen borrelen en ook een lekkere cocktail bijvoorbeeld erbij kunnen nemen of een mooie wijn.

Ga je je openingstijden hierdoor ook verruimen? Dat is eigenlijk niet de bedoeling, maar als er een leuk gezelschap zit dan ga ik die niet weg sturen.

De wijnen en en de producten voor op de borrelplank, komen die van een lokale ondernemer ook? Ik ben nu bezig om te kijken wie ik ervoor kan benaderen. We hadden wel wijn op de kaart staan, maar dat werd niet veel besteld. Het is natuurlijk altijd een lunchzaak geweest. Het borrelen wil ik wel dus meer gaan promoten.

Toen jullie dicht moesten, kwam dat onverwachts of had je het wel aan zien komen? Ik had het wel aan zien komen, alleen kwam dat moment wel heel snel. Ik had wel verwacht dat het die maand zou gebeuren, maar zo snel niet. Ik ben toen direct dichtgegaan en ook niet meer open geweest, 11 weken lang. Ik heb me toen lekker bezig kunnen houden met het terras in de tuin. Ik heb er wel over nagedacht om open te gaan voor to go, maar ik denk niet dat het echt goed gelopen zou hebben. Ik heb wel nog gedacht aan koffies to go, maar ik denk dat dat een dure bezigheid was geworden voor mij.

Hoe is het nu je weer open bent? Heerlijk! Echt fantastisch om na 11 weken weer bezig te zijn. Ik probeer me goed aan de regels te houden met de desinfectiezuil, de checklist die iedereen in moet vullen, de anderhalve meter proberen aan te houden. Ik ben blij dat we weer aan de gang zijn, maar ook blij als we dadelijk weer ‘normaal’ mogen gaan werken. Mensen reageren wel begripvol op de maatregelen gelukkig.

Hoe is het nu met jullie? Iedereen is gelukkig gezond en blij dat ze allemaal weer aan het werk zijn. Het is natuurlijk even passen en meten. Je stelt je maatstaven natuurlijk ook snel weer bij. Zaterdag was het druk, maar je mist natuurlijk nog altijd de tafels die goed waren voor 15 tot 20 personen, die je nu weg hebt moeten halen om de regels na te leven. Ik ben nu ook zes dagen open in plaats van vijf. De zondag is dan extra. Hopen dat het lekker weer blijft en het terras snel klaar is en open kan!

Check de Facebookpagina van Brasserie Leven!

Brasserie Leven - Facebook