Veer zeen Zitterd!

Brouwerij Ambrass

In deze speciale blog 'Veer zeen Zitterd' lichten wij elke dag een lokale ondernemer van Sittard uit. Door de Corona crisis is de historische binnenstad van Sittard tijdelijk niet meer zo druk en gezellig als eerst. Echter kun je natuurlijk nog steeds terecht bij lokale ondernemers voor de mooiste en lekkerste producten, maar dan op een ietwat andere, veiligere manier!

Vandaag komt Brouwerij Ambrass aan bod! Lees hieronder het interview.


Een brouwerij midden in de historische binnenstad, daar willen we meer over weten! Wij zitten hier met onze brouwerij sinds maart 2017. Ik ben vanaf 2008 al bezig met het brouwen van bier. Hobbymatig vanaf 2014 met een officiële brouwvergunning. Sinds 2014 verkopen we ook aan de horeca en slijterijen. In de periode tussen 2014 en 2016 is het idee gekomen dat Yvonne en ik het brouwen professioneel wilden gaan doen. In de zomer 2016 hebben we dat besloten en zijn we gaan zoeken naar een geschikte ruimte. Die hebben we hier in de Gats gevonden. Toen zijn we eind 2016 naar China gegaan om de brouwapparatuur en de afvalapparatuur in te kopen. We hebben de halve wereld dus rondgereisd om hier weer in januari aan te komen. Waarom China? In China maken ze hele hoogwaardigere brouwapparatuur van roestvrijstaal. Dus vandaar!

Hoe kwam je op de naam Ambrass? Ambrass is een Sittards woord voor een beetje stampij maken, beetje wild doen en herrie maken. Dat was onze bedoeling van tevoren, om niet zomaar een pils of een Weizen te maken, maar er een bepaalde touch aan te geven met unieke smaken, kruiden of hopsoorten. Een beetje reuring brengen. Naar mijn idee is dat goed gelukt, maar dat moet je natuurlijk aan de consument vragen.

Waar haal je de inspiratie vandaan voor je smaken? Uit de omgeving, uit de natuur of kijken naar wat in de mode is. Op dit moment zijn de vruchtensmaken erg in de mode. De sinaasappel, mango, passievrucht. Dan probeer je die smaken vanuit hop in je bier te brengen. Maar ook vanuit de natuur haal ik inspiratie. Zo heb ik nu een bockbier gebrouwen, een Lentebock. Normaal vind ik de bockbieren niet zo lekker, die zijn me te zoet en te dik, te vol in de mond. Toen heb ik de inspiratie gezocht in de natuur en nagedacht over wat voor mij een lentebock is. Wat is lente? Voor mij is lente zon, wei en bloemen. En het liefst ook nog lammetjes en schaapjes, maar dat wordt lastig te verwerken in het bier, haha. Ik probeer die smaken en geuren dan terug te krijgen in een hopsoort. Dus dan pak ik een hopsoort die smaakt naar bijvoorbeeld vers gemaaid gras. Ik heb er kamille in gedaan, want dat is voor mij een lentebloem. Ik heb het dan met een lager gist vergist zodat dat zonnige karakter naar boven komt.

Hoeveel soorten bier heb je hier? Ik had er vorig jaar een stuk of 6 tot 8 op de kaart staan, wisselend van seizoen natuurlijk. Voordat we de lockdown in gingen stonden er nog 4 op de kaart. Voor een klant heb ik nu ook een zomerbier gebrouwen van Kamut in plaats van tarwe. Dat is een hele oude graansoort die bijna niet meer gebruikt wordt. Alleen zij verkopen dat in hun molen. Dan probeer ik daar een bier van te maken en laat ik het testen door ze. Het bier was helemaal goedgekeurd, dus daar ga ik de komende weken mee aan de slag.

Wat zijn jullie anders gaan doen sinds corona? Sowieso is de drukte weggevallen. Het proeflokaal is op dit moment opslagruimte. Normaal is het hier heel leuk vertoeven op vrijdag, zaterdag en zondag. Je gaat van een 60-urige werkweek naar een 10 tot 20-urige werkweek. Alle horeca is dicht en dat is toch een hele grote klant voor ons. De slijterijen gaan nog maar op een half pitje draaien. Dus eigenlijk is 95% van de omzet weggevallen. Daarom ben ik bezig om die verkoop weer aan te slingeren. Zie je daar nu verschil in? De hoeveelheid die ik vorig jaar online verkocht, is misschien een tiende van wat ik nu verkoop online. Het is nog niet om van te leven, maar ik zie een mooie stijging. We doen ook bier bezorgen. Voor 16.00uur besteld is dezelfde dag nog geleverd. Voor Sittard deden we dat al een tijdje, maar ik heb nu ook deze service uitgebreid naar Heerlen, Valkenburg en Maastricht en sinds kort dus ook Roermond en Weert.

Check de Facebookpagina van Brouwerij Ambrass!

Brouwerij Ambrass - Facebook