Veer zeen Zitterd!

Café Schtad Zitterd

In deze speciale blog 'Veer zeen Zitterd' lichten wij elke dag een lokale ondernemer van Sittard uit. Door de Corona crisis is de historische binnenstad van Sittard tijdelijk niet meer zo druk en gezellig als eerst. Echter kun je natuurlijk nog steeds terecht bij lokale ondernemers voor de mooiste en lekkerste producten, maar dan op een ietwat andere, veiligere manier!

Vandaag komt Café Schtad Zitterd aan bod! Lees hieronder het interview.


Vertel eens over wie jullie zijn en in welke zaak wij nu staan. Ik ben Angelique van den Borst-Olislagers. Van den Borst is de familienaam en vanaf 1974 hebben wij hier dit café al. Zelf heb ik de zaak al 24 jaar. Ik heb dezelfde filosofie doorgetrokken als die mijn ouders hadden. Wel een café zijn, maar waar je ook kunt eten. In deze tijd moet eten sowieso gepromoot worden en zeker na deze corona crisis is dat ook een manier om inkomsten te vergaren. Bier drinken en feestvieren met de handjes in de lucht, zal wel voorlopig voorbij zijn. Dus we gaan ons nu meer op het eten focussen. We gaan ook arrangementen aanbieden. We hebben boven een mooie ruimte waar je met 20 personen met anderhalve meter afstand kunt zitten. Voor vergaderingen onder andere? Ook ja, maar ook als je met vriendinnen bijvoorbeeld een diner, lunch of high tea of high wine wilt doen. Ik kook heel erg graag en met smaak, dat vind ik belangrijk, maar wel eenvoudig. Het hoeft geen tierelantijnenfestijn te zijn.

Hoe zijn je ouders toentertijd erop gekomen om een café te beginnen? Mijn moeder is van oorsprong uit Den Haag en mijn vader is van hier. Hij werkte eind 60 er jaren bij het magazijn van het Sittardse schoenenbedrijf Durlinger. Mijn moeder mocht niet meer werken, als secretaresse bij Zwaans, omdat zij in blijde verwachting van mij was. Ze wilde niet stilzitten en is een café begonnen. Café Santé hebben ze eerst overgenomen en vanuit daar zijn ze naar de markt gekomen. Hier ben ik dus begonnen met mijn horecacarrière. Ik heb drie en een half jaar bij Van der Valk gewerkt in de bedrijfsleiding. Daar heb ik geleerd dat alles kan en niets te lastig is.

En nog steeds met evenveel plezier als toen? Nou, zeker. Het is wel anders geworden. Het vak is veranderd. Je moet aan veel meer dingen voldoen, maar ik vind het wel nog steeds even leuk. Wat is er dan veranderd? Het product is veel uitgebreider en we denken veel meer in hokjes dan dat we vroeger dachten. Alles van eten is een ding geworden, zoals vegan. Wij zijn van oorsprong een biercafé. Ga daar dan maar eens op inspelen. Mijn eigen interesse voor goed eten is er zeker wel. We zijn op studiereis geweest met een groep collega’s naar o.a. Kopenhagen en Tel Aviv. Daar hebben we heel veel dingen gezien en ook dat lekker eten mogelijk is zonder een stukje vlees. Dus ik heb de overtuiging dat als je vlees eet dat het heel erg lekker moet zijn, zoals onze biefstuk, maar wel met meer groentjes op het bord.

En toen corona kwam, wat zijn jullie gaan doen? Het was een flinke klap natuurlijk. Ik was blij dat eindelijk de beslissing was genomen dat we dicht moesten, want het zat er al zolang aan te komen. Dus ik dacht ‘dan pakken we de pijn maar even drie weken en dan is het voorbij’, maar dat werd dus bijna drie maanden. We hebben ondertussen alle deuren en banken geschilderd, de zaak gerestyled. We hebben met het team doorvergaderd over hoe we met de nieuwe tijd omgaan. De scholing van de medewerkers gaat gewoon door. We zijn maar met een klein team, dus dat is niet zo moeilijk. De jongens en meisjes waarvan de ouders het onverantwoord vonden, hebben we per mail op de hoogte gehouden.

Zijn jullie begonnen met afhalen en bezorgen? We hebben bezorgd inderdaad. Wel pas in de tweede week zijn we daarmee begonnen. Ik heb enorm veel taarten verkocht en ook lekkere quiches en sateetjes.

Als straks alles weer ‘normaal’ is, ga je dan nog steeds bezorgen of laten afhalen? De sateetjes kunnen de mensen wel blijven afhalen op bestelling, evenals onze heerlijke taarten. Dat staat toch op de menukaart. We gaan komende tijd meer met gebak doen. We willen de koffiedrinkers meer in het zonnetje zetten. En in de nieuwe tijd komt ook meer het ‘borrelen’ van het moment. Reserveren op het terras is immers niet verplicht, dus misschien een flesje wijn en flesje water, zodat we wat beperkter aan tafel hoeven te komen. We hebben ook weer de tapasvitrine neergezet met weckpotjes met hartige lekkernijen. Dan kunnen mensen spontaan daar iets van bestellen, zoals een tafelbroodje met zelfgemaakte kruidenboter. Een aantal vrienden hebben een volkstuintje bij de wal en de kruiden die in hun eigen tuin staan, daar maak ik de kruidenboter van. Ik wil gewoon lokaal lekkere producten hebben en een volle vitrine met allemaal snoeperijen. Je hebt de runners die even een kopje koffie komen doen, maar je zult dat genietmoment voor anderen moeten kunnen verlengen. Je bent snel geneigd om een bitterbal te bestellen, maar een humus of een spread van lokale producten of een  stukje worst van de lokale leverancier uit de omgeving is toch ook wel erg lekker. Laat de mensen maar weer zo lang mogelijk genieten hier in de zaak!

Check de Facebookpagina van Café Schtad Zitterd!

Café Schtad Zitterd - Facebook