Veer zeen Zitterd!

Casa Mia

In deze speciale blog 'Veer zeen Zitterd' lichten wij een lokale ondernemer van Sittard uit. De historische binnenstad van Sittard staat bekend om de grote hoeveelheid speciaalzaken. Samen met de bekende ketens vormen zij het winkelcentrum van Sittard. Door de Corona crisis is winkelen en recreëren in de binnenstad de komende tijd niet helemaal zoals we het gewend zijn. Echter kun je natuurlijk nog steeds terecht bij lokale ondernemers voor de mooiste en lekkerste producten, maar dan op een ietwat andere, veiligere manier!

Vandaag komt Casa Mia aan bod! Lees hieronder het interview.


Vertel eens over jullie en deze mooie plek waar we nu zijn. Mijn naam is Rob Nijpels en hier naast mij zit Marja. Ik ben een geboren Sittardenaar, ik woon er al mijn hele leven, buiten mijn studietijd om dan. Ik ken dit pand, Casa Mia, eigenlijk ook al mijn hele leven. Ik heb voorheen altijd een vrij grote fotostudio gehad in Sittard, want ik ben fotograaf. Ongeveer vier jaar geleden wilde ik wat anders gaan doen. Ik wilde niet meer die hele grote studio hebben. Ik had het pand verkocht, maar nog niks nieuws in gedachte. En toen kwam Casa Mia in de verkoop. We wilden gaan kijken! Je kent het wel van de buitenkant, maar hoe zou het er van binnen uitzien? Wij houden wel van wat oudere panden, een pand met historie. Toen we gingen kijken, hadden wij eigenlijk direct wel het gevoel: Ja, hier kunnen wij wat van maken!

En nu is het een B&B? We hadden niet meteen het idee om er een B&B in te beginnen, maar als we met pensioen zouden gaan was dat wel een optie. De kinderen verhuisden niet mee, waardoor een deel van het kasteeltje vrij bleef. Toen besloten we om het plan naar voren te trekken en zo Casa Mia te maken tot de B&B die het nu is. We hebben hier één kamer te huur, want we werken allebei ook nog. Het moet iets leuks blijven met een stukje geschiedenis. Marja: Het heeft echt zo moeten zijn dat dit te koop kwam toen we ons vorige huis hadden verkocht. Er waren niet heel veel geïnteresseerden, omdat het eigenlijk niet zo’n goede tijd was om iets te kopen. Rob: De vorige eigenaar heeft hier dik 50 jaar gewoond. En er was ook in 50 jaar niet zoveel aan gedaan. Je moet er ook wel een beetje doorheen kunnen kijken als een pand niet helemaal up to date is. We zijn allebei gelukkig erg creatief en dus was het voor ons geen groot struikelblok. Marja: Aan de voorkant hadden de vorige bewoners hun woonkamer en aan de achterkant hadden zij het kantoor. Dat hebben wij nu andersom. De woonkamer is nu lekker aan de tuin.

Hoe is Casa Mia ontstaan? Rob: In het begin heeft hier een meneer Rutten gewoond, in het pand aan de Voorstad waar momenteel Leven in zit. Daar woonde hij met mevrouw Janssen, zijn tweede vrouw. Hij was nogal vermogend. Hij was de eerste autobezitter van Sittard. Zijn vrouw hield van kasteeltjes. Toen had hij besloten om voor haar dus een kasteeltje te bouwen. Dat is Casa Mia geworden. Aan de voorkant zie je twee wapens. Dat zijn de familiewapens van hem en zijn vrouw. Hij is in 1910 overleden. Toen is zij naar Frankrijk gegaan en is met een rijke Franse graaf getrouwd. Zij is daardoor in de adellijke stand verheven.

Dit pand was wel nog van haar? Ze heeft toen Casa Mia en het gebouw van Leven gewoon behouden. Ze leefde gedeeltelijk in Frankrijk en in Brussel. Op een gegeven moment is ze in aanraking gekomen met de koninklijke familie van Nederland, waaronder Prins Hendrik toentertijd. Er zijn ook foto’s van een officieel bezoek van hem aan Casa Mia en daarna is hij nog een paar keer gesignaleerd. Onze kamer van de B&B heet ook de Prins Hendrikkamer. Als je de kamer binnenkomt, zie je ook een beetje dit verhaal terugkomen. Mevrouw Janssen is begin jaren 30 weer in Sittard komen wonen. Ze heeft hier nog een hele tijd zelf gewoond. Marja: In het linker gedeelte van Casa Mia had ze haar theehuis. Daar is ze dus een aantal keer met Prins Hendrik gezien. Marja: De menu’s die ze toen gegeten en gedronken hebben, bestaan dus nog. Er stond bijvoorbeeld ook champagne op het menu van een heel duur merk. Ik geloof iets van 2000,- gulden voor een fles. Wij vonden het leuk om zo’n fles ergens neer te zetten, maar toen we de prijs hoorden, hebben we dat toch maar niet gedaan, haha! Uiteindelijk heeft zij het pand verkocht. Het is op een gegeven moment opgesplitst. Zij heeft het gedeelte van Leven verkocht en is in Casa Mia blijven wonen. Er hebben nog een aantal andere mensen na haar gewoond, maar wij hebben het van iemand gekocht die er dus al 50 jaar zat.

We vinden het belangrijk om een stukje historie of geschiedenis terug te brengen in de stad, dat het bekend wordt. Dat vinden wij allebei heel leuk om naar buiten te brengen. Dit verhaal hoort ook bij Sittard. Niet dat we hier een inloophuis van gaan maken, maar wel dat we het teruggeven aan de stad. Het moet geen gesloten vesting worden. Dat is met veel van die oude gebouwen. ‘T is van os Zitterd, veer motten d’r greutsj op zeen. Dat gevoel. Het wekt natuurlijk nieuwsgierigheid op. Dat zie je ook aan de mensen die langskomen. Iedereen fotografeert het. Het zou natuurlijk fantastisch zijn als de gracht hier opnieuw wordt aangelegd. Dan is het echt helemaal af en net zoals het vroeger was.

Het kleinste kasteeltje van Nederland, dat is wel bijzonder! Het is het kleinste kasteeltje van Nederland inderdaad. We hebben veel kastelen in Limburg, maar eentje kan er maar de kleinste zijn en daar zijn we heel trots op! We hebben de titel uit de krantenartikelen gehaald. We vinden dat leuk om meer naar voren te halen. Ik heb er verder geen onderzoek naar verricht, maar ik weet alleen dat je iets een kasteel mag noemen als er een adellijke familie heeft gewoond.

Hoe loopt de B&B? Goed! Mensen kunnen hier in principe elke dag slapen. We hebben veel zakelijke klanten, ook een paar vaste zelfs, veel wandelaars van het Pieterpad of de Pelgrimroute, maar ook mensen die hier op familiebezoek komen. Die kennen dan dit pand en als hun familie hierheen komt, vinden ze het leuk als zij ergens slapen wat ze kennen of waar ze een binding mee hebben.

Check de Facebookpagina van Casa Mia!

Casa Mia - Facebook