Veer zeen Zitterd! - Cheese Expo

Vandaag spreken we met eigenaren Fatima en Mohsen van Cheese Expo op de Limbrichterstraat. Voordat corona er was, werkten zij beide in de export van kazen. ''De export liep terug toen de pandemie uitbrak, dus zijn we met het hele gezin gaan nadenken over een nieuw concept. Hier is toen deze luxe kaaswinkel uitgekomen.'' vertelt Mohsen.  

Zelf woont het gezin in Geleen, waar ze ook hebben gekeken voor een eventuele locatie, maar zijn uiteindelijk toch in Sittard geland. “De mogelijkheid in Geleen was toch best beperkt. We zijn toen verder gaan kijken en kwamen zo in Sittard terecht. Er zit nog geen echte kaaswinkel in de binnenstad dus dat speelde uiteraard ook mee. Ondertussen hebben we vorig jaar ook nog een tweede winkel in Maastricht geopend.’’

De keuze is reuze bij Cheese Expo. ''We hebben ongeveer 200 soorten kaas. Voornamelijk komen de kazen uit Nederland. Alle kazen zijn echt van hoge kwaliteit en daarin onderscheiden we ons ook. Veel van deze kazen worden speciaal voor ons gemaakt dus dat is extra bijzonder! Er is bijvoorbeeld minder zout aan toegevoegd, maar we leveren niets in op smaak. Ook zijn er geen chemicaliën aan de kazen toegevoegd. Het vetgehalte is wel wat hoger, waardoor de kazen extra romig zijn. De boerderijkazen zijn bijna allemaal 50+ kazen, maar mocht je liever wat vetarmere kaas willen dan hebben we dat ook voor je. Van dezelfde kwaliteit uiteraard!'' Ze proberen echt te variëren in het assortiment, geeft Mohsen aan. ''Dit assortiment kom je eigenlijk nergens tegen.'' durft hij wel te stellen.

Ook hebben ze een eigen kaas. ''De Nederlandse markt van kaas kan je eigenlijk opdelen in twee verschillende categorieën: Fabriekskaas en boerderijkaas. Bij de fabriekskaas heb je ook veel verschillende kwaliteitsniveaus, maar wij hebben gekozen voor de boerderijkaas. Dit is allemaal veel kleinschaliger en je hebt meer de controle over de kwaliteit van de kaas. Daarom is deze kaas ook uniek; hij is gewoon helemaal afgestemd op onze wensen.'' Zelf gaan ze ook langs bij de boerderijen. ''We gaan zelf ook naar de boerderij om te kijken hoe de koeien worden gemolken, hoe ze worden verzorgd en hoe de kaas wordt gemaakt. Kijk, we hebben er ook een foto van.’’ Trots wijst Fatima naar een foto die achter de toonbank op een schap staat waar je haar bezig ziet met een kaas maken. ''Je bent dus heel nauw betrokken bij het hele proces.’’ vertelt ze.

Naast de eigen kaas hebben ze nog veel meer bijzondere kazen in het assortiment. ''Denk bijvoorbeeld aan deze zwarte kaas.’’ vertelt Mohsen. ''Die heeft een heerlijke frisse citroensmaak. Of de kaas met knoflook, olijven, tomaat en basilicum. Hier, proef maar eens!’’ Gelijk heeft hij. Heerlijk en echt heel smaakvol. ''We hebben zelfs een carnavals kaas!’’ Hij wijst naar een gespikkelde kaas die inderdaad lijkt op een kaas die in rood-geel-groen confetti heeft gelegen. ''We proberen ons assortiment gewoon heel goed te kiezen.’’

''Ook hebben we een heel divers aanbod in azijn, balsamico en olijfolie. ''We hebben de gewone extra vierge olijfolie, maar ook olie met verschillende smaken zoals knoflook, citroengras of met een Mediterraans tintje.’’ vertelt Fatima. ''Ze komen allemaal uit Italië. Ze zijn perfect voor bijvoorbeeld de barbecue. Ook de azijnen die we hebben zijn er in allerlei verschillende smaken. De framboosazijn is bijvoorbeeld heerlijk om je salade mee af te maken. We hebben ook een uitgebreid assortiment in heerlijke noten, crackers, gedroogd fruit en allerlei stropen en honing bijvoorbeeld. De noten zijn ook super vers. Als we de bestelling vandaag plaatsen, dan worden ze ook echt vandaag gebrand. We hebben gewoon alles in huis om van je kaasplank een echt feestje te maken!’’

Veer zeen Zitterd! - Cheese Expo

Cheese Expo