Veer zeen Zitterd!

Coffee Mundo

In deze speciale blog 'Veer zeen Zitterd' lichten wij elke dag een lokale ondernemer van Sittard uit. Door de Corona crisis is de historische binnenstad van Sittard tijdelijk niet meer zo druk en gezellig als eerst. Echter kun je natuurlijk nog steeds terecht bij lokale ondernemers voor de mooiste en lekkerste producten, maar dan op een ietwat andere, veiligere manier!

Vandaag komt Coffee Mundo aan bod! Lees hieronder het interview.


Jullie zijn partners en beide eigenaar van deze mooie zaak. Georgette: Klopt, wij zijn Koen en Georgette.  We hebben in november 2012 onze eerste vestiging van Coffee Mundo geopend op de markt en in augustus 2016 ons tweede filiaal op de Ligne erbij geopend. De afgelopen vier jaar hebben we de tijd gehad om te groeien met ons bedrijf. Inmiddels staat er een super goed team elke dag paraat, een team waarmee we positief 2020 in zijn gegaan.

Hoe zijn jullie erop gekomen een koffiezaak te openen? Georgette: Koen had al jaren een groothandel in koffie. Ik werkte bij een medisch bedrijf en liep al een tijdje met het gevoel van: is het dit nou? Koen kreeg veel vraag naar koffie vanuit de particuliere markt. Hij heeft altijd al gezegd; ooit wil ik een soort etalage krijgen waarin ik koffie kan zetten en waar je de koffiezakjes kan kopen en waar je precies ziet wat er ambachtelijk gemaakt wordt. Het is veel meer dan een druk op de knop van een koffiemachine. Het is een stukje beleving. Toen het pand op de Markt vrijkwam zijn we samen Coffee Mundo gaan starten. Binnen een korte tijd werden we een begrip in Sittard. We zijn continu aan het zoeken naar hoe we onszelf kunnen verbeteren. Dat we het goed doen werd in 2016 bevestigd toen we de AD koffietest wonnen. Het was een volledige verrassing. Je weet niet dat ze komen. Ineens zie je dat ze met temperatuurmeters aan de slag gaan. Je geeft jezelf er ook niet voor op, dus we wisten totaal niet dat het ging gebeuren. Ze zijn uiteindelijk drie keer langs geweest. Zelfs één keer waren wij er niet, want toen gingen wij trouwen en zaten wij in Frankrijk. Het team belde ons toen op dat ze weer waren geweest. Toen dachten wij: Oei, zelf niet de controle hebben gehad. Zou het team het goed gedaan hebben? Maar dat zegt dus ook weer dat we een topteam hebben, dat we het hier ook met een gerust hart los kunnen laten. Het was echt heel cool.

En toen besloten jullie nog een zaak te openen op dit plein. Koen: Hier in de Ligne zijn we in een nieuwe omgeving gestart met cultuur, kunst, educatie. Ook haken we hier meer aan op evenementen zoals de Oktoberfeesten. We hebben meegewerkt aan een inkom voor de studenten van Zuyd. Het was afgelopen jaar hartstikke druk op dat event. Helaas gaat dat het dit jaar niet door.

En hoe gaan jullie om met de crisis? Koen: Ondanks alle verhalen kwam de sluiting toch als donderslag bij heldere hemel. We zijn een bedrijf met veel personeel. We zijn eerst puin gaan ruimen en zorgen dat de brand niet groter wordt. Anderzijds ben je ondernemer en ben je creatief en ga je dingen bedenken die je zou kunnen doen. We zijn toch wel één à twee weken even van slag geweest. We zijn wel meteen concreet dingen gaan doen, in de zin van bijvoorbeeld de koelcel leegruimen, gewoon de praktische zaken. De overgebleven producten hebben we toen aan de Engele van Zitterd gegeven. Ook meteen onze focus gericht op het personeel: hoe gaan we proberen iedereen te behouden en hoe gaan we dit regelen? Daar zijn we de eerste weken vooral mee bezig geweest. Je bent eerst alles aan het regelen om je heen en mensen aan het informeren. We brengen dit offer voor de gezondheid. Dat is het allerbelangrijkste. Dat is nog steeds zo. Lichamelijke gezondheid is één, maar geestelijke gezondheid is ook heel belangrijk.

Wat zijn jullie nu gaan doen door corona? Koen: We hebben een paar concrete dingen gedaan. Mensen die ons toch missen en die de koffie missen kunnen via onze webshop bestellen. Die webshop bestond al, die is opgezet in 2011. De producten hiervan worden in België, Nederland en Duitsland geleverd. Daar zien we ook dat de interesse is gegroeid. Daarnaast zijn we gestart met ‘samen soep’. We geloven in samen en in gezondheid. Mensen kunnen versgemaakte soep kopen. Dit wordt dan thuis afgeleverd. Ze kunnen de soep invriezen, aan de buurvrouw geven, aan opa en oma of ouders of aan de mensen die het wat moeilijker hebben in deze tijd. Mijn oma zei altijd: Pak maar gezonde soep, dan kom je de winter wel door. Georgette: Van het totale bestelbedrag wordt €2,50 aan het Rode Kruis gedoneerd. Dat komt dan terecht bij ‘Ready to Help’. Dat is een gecontroleerd burgernetwerk die mensen helpen die het moeilijk hebben. Koen: Dat kan zijn van boodschappen halen tot de wijken informeren met flyers over wat er nu allemaal gebeurt. Dat vonden wij een heel goed doel. Je brengt iets gezonds bij de mensen thuis en je hebt toch Coffee Mundo weer even op de radar en je draagt bij aan de samenleving.

Mooi initiatief, hebben jullie nog meer van die leuke ideeën? Ook hebben we ‘Samen Koffie’ opgezet. Want waarom kwamen de mensen koffie drinken bij ons? Natuurlijk vanwege de lekkere koffie haha, maar ook omdat het een sociale ontmoetingsplek hier is. Dus toen hebben we gezegd: wil je ons een beetje helpen en een vriend iets cadeau doen om samen straks weer koffie te drinken, dan kan je dus koffie tegoed kopen. Hiermee kun je 10x een kop koffie komen drinken. Kun je ook voor jezelf kopen natuurlijk!

Klik hier voor "Samen Soep' en het 'Koffietegoed' en hier voor de webshop voor de koffiebonen!

Check de Facebookpagina van Coffee Mundo!

Coffee Mundo - Facebook