Veer zeen Zitterd!

Dierenshop Sittard

In deze speciale blog 'Veer zeen Zitterd' lichten wij elke dag een lokale ondernemer van Sittard uit. Door de Corona crisis is de historische binnenstad van Sittard tijdelijk niet meer zo druk en gezellig als eerst. Echter kun je natuurlijk nog steeds terecht bij lokale ondernemers voor de mooiste en lekkerste producten, maar dan op een ietwat andere, veiligere manier!

Vandaag komt Dierenshop Sittard aan bod! Lees hieronder het interview.


Dé dierenzaak van Sittard! Vertel er eens over. Mijn naam is Inge Blonden en ik heb vanaf 2017 deze winkel samen met mijn vader hier op de Voorstad. We hebben eerst op de Steenweg gezeten met de zaak. Die winkel had mijn vader geopend. We hadden een paar jaar geleden ons bedacht dat we nog één keer groots wilden uitpakken met een dierenwinkel die echt alles heeft. Dat is deze zaak geworden 580 m2 aan ruimte. Het is eigenlijk nog te klein voor wat we willen! Ik ben vaak met spullen aan het passen en meten of ik ergens nog wat ruimte kan maken. We hoeven in ieder geval minder vaak ‘nee’ te verkopen dan in de oude zaak. Het is de bedoeling dat ik over vijf jaar de zaak helemaal overneem en dat mijn vader fijn met pensioen kan gaan. Voor zover hij dat los kan laten, haha!

Hoe bent u dan op het idee gekomen om een dierenshop te openen? Juul Blonden: Ik ben eigenlijk bakker van beroep! In de periode toen ik in Stein bij de bakker werkte, was daar brand geweest. Daarna met de heropbouw van de winkel kwam ik erachter dat er nog geen spijker te krijgen was in Stein. Zodoende heb ik samen met mijn zus de avondschool gevolgd en zijn we een winkel begonnen in ijzerwaren en gereedschappen. Door weer een kleine brand in die winkel moest er een kleine verbouwing plaatsvinden. We konden toen in een ander pand terecht. Daar verkochten we uiteindelijk naast ijzerwaren en gereedschappen ook dierbenodigdheden. Deze branches liggen qua soort producten dicht bij elkaar. Totdat er weer een brand uitbrak en toen hebben ze gezegd dat ik een keus moest maken tussen het een of het ander, omdat ik twee verschillende branches vertegenwoordigde. Toen hebben we de keuze gemaakt om helemaal om te gaan naar de verkoop van dierbenodigdheden.

En je dochter was al snel betrokken bij de winkel? Inge lag al van kleins af aan in de hondenmand te spelen in de winkel en dat heeft er uiteindelijk in geresulteerd dat ze zo af en toe eens ging werken in de winkel. De interesse van haar in deze branche werd steeds groter. De winkel lag niet echt op de goede plek. Ons oog viel toen op dit pand. We hebben samen deze winkel gemaakt tot wat het nu is. Uiteindelijk hoop ik natuurlijk dat Inge verder kan gaan in deze branche en dat ik lekker van mijn pensioen kan gaan genieten.

Wat zijn jullie anders gaan doen toen corona kwam? Inge: We zijn heel veel op Facebook gaan posten en hebben onze website aangepast. Hierop kwamen steeds pop-ups in beeld dat we ook deden bezorgen en we hebben stickers op de ramen geplakt van de winkel voor de promotie van het bezorgen. We hebben veel producten gepromoot via Facebook om mensen toch te triggeren om bij ons te bestellen. We zijn niet dicht geweest, omdat we toch de eerste levensbehoefte zijn van dieren. We vallen daardoor onder de branche supermarkten en mochten openblijven. Ik heb de eerste twee weken wel slapeloze nachten gehad. Bang dat er niemand meer naar de winkel zou komen. Blijven we de mensen wel behouden en gaan ze niet gewoon via het internet kopen? Eigenlijk hebben we toch zo’n 80% van de klanten behouden en nieuwe klanten erbij gekregen. Dit komt, omdat er veel puppy’s en andere huisdieren nu zijn gekocht. We steken veel energie in deze nieuwe klanten.

Verkopen jullie online? We hebben geen eigen webshop, wel een website dus. We verkopen ook genoeg via Facebook. We deden al wel bezorgen, maar daar is nu natuurlijk veel meer behoefte aan. We willen blijven bezorgen in een straal van ongeveer 20 km.

Check de Facebookpagina van Dierenshop Sittard!

Dierenshop Sittard - Facebook