Veer zeen Zitterd!

Generation Coffee

In deze speciale blog 'Veer zeen Zitterd' lichten wij elke dag een lokale ondernemer van Sittard uit. Door de Corona crisis is de historische binnenstad van Sittard tijdelijk niet meer zo druk en gezellig als eerst. Echter kun je natuurlijk nog steeds terecht bij lokale ondernemers voor de mooiste en lekkerste producten, maar dan op een ietwat andere, veiligere manier!

Vandaag komt Generation Coffee aan bod! Lees hieronder het interview.

Vertel eens iets over je koffiezaak! Ik ben Rick Hempe. Vorig jaar met Sint Joep heb ik de deuren geopend van Generation Coffee. We zijn een koffie en espressobar gecombineerd met een winkel.  Je kunt hier allerlei artikelen halen om de koffiebeleving mee naar huis te nemen of naar je horecazaak. We hebben een koffiebranderij waar we onze eigen bonen branden. Daarbij hebben we hier ook een service werkplaats voor het onderhoud van koffiemachines. We hebben ook fijne werkplekken voor studenten of ondernemers om te kunnen werken onder het genot van een lekker kopje koffie. Daarnaast hebben we in de zomer een terras buiten.

Hoe ben je op het idee gekomen om je eigen koffiezaak te beginnen? Ik heb al horecaervaring, maar mijn meest recente ervaring zit meer in de sales. Ik ben in 2011 begonnen bij het bedrijf van mijn vader. Dat was een carrosseriebouwbedrijf. Daar werden koffiekarretjes ontwikkeld. Die wilden we verkopen totdat we op het plan kwamen om ze zelf gaan in te zetten. Daar is toen een bedrijfje uitgerold. Helaas is mijn vader overleden voordat we live konden gaan, maar alle kennis heb ik wel in huis gehaald. Vervolgens heb ik me dus door de jaren heen beziggehouden met de verkoop van machines en het onderhoud. Ik heb toen besloten om voor mijzelf te beginnen. Ik dacht: ik heb nu de kennis in huis en ik was ervan overtuigd dat we hier wat moois van konden maken. Vervolgens hebben we dit in een aanzienlijke tijd kunnen realiseren.

Toen kwam corona… Ja, dat was wel een momentje van oef, wat doen we nu? Wat gaat dit betekenen en hoelang gaat dit duren? Gelukkig zijn er de financiële maatregelen vanuit de overheid. Die hebben een goede steun in de rug gegeven waardoor we ons zien overleven. We zijn open gebleven en snel begonnen met het promoten van coffee to go. Dat hadden we al, maar dat was gewoon in mindere mate. Nu merk je dat mensen, die bijvoorbeeld thuis werken, even een kopje koffie komen halen. Daarnaast hebben we natuurlijk ook gewoon de winkel met het stukje service en onderhoud van de machines. We hebben ook wat meer focus gelegd op de webshop. Je merkt wel dat mensen ook thuis een lekker kopje koffie willen of toch willen investeren in een betere machine. De corona crisis is heel vervelend geweest voor de horeca, maar het heeft ook weer een boost gegeven aan de winkel en aan het stukje service en onderhoud.

Heb je veel nieuwe klanten erbij gekregen? Nou, zelfs nu nog blijven er mensen door de straat lopen die zeggen: ‘ik wist helemaal niet dat je hier zat? Hoe lang zit je hier al?’. Het is een straat waar mensen niet snel komen. Je merkt nu dat er mensen zijn die achter de Markt wonen en de hele stad doorlopen om hier koffie te halen. Dat is heel erg leuk.

Waarin onderscheidt jouw koffiezaak zich van de andere koffiezaken? Wij hebben ons echt toegespitst op ambachtelijke koffie. Dus de eigen branderij en het zelf serveren. We gaan echt van een groene boon tot aan de kop koffie zelf. Ik heb een tweetal volautomaten staan in de winkel, maar dat is niet waar mijn passie ligt. Die ligt echt bij de halfautomaten waar de kwaliteit van de koffie echt naar boven gehaald kan worden. We zijn een horecagelegenheid met een beperkte kaart als het gaat om broodjes, panini’s of tosti’s. Echter het is de combinatie die het geheel maakt. Je ziet veel ondernemers die bijvoorbeeld kleding combineren met koffie of met een kapsalon. Het is een combinatie van twee extremen in dat geval. Hier hebben we alles toegespitst op de koffie. Wat wel leuk is, is dat er bijvoorbeeld vanuit Duitsland en Amsterdam een aantal mensen mij hebben benaderd voor het opzetten van een nieuw koffieconcept. Een mobiele koffiebeleving. Dan gaan ze bijvoorbeeld met een bakfiets koffie verkopen. Die machines en de hele inrichting daarvan, zoals de elektrische installaties en de waterinstallaties, verzorgen wij ook. Zij kunnen dus met hun totaalconcept bij mij terecht. Mensen zijn nu ook aan het ontwikkelen en zitten niet stil.

Check de Facebookpagina van Generation Coffee!

Generation Coffee - Facebook