Veer zeen Zitterd!

Hotel Merici / Restaurant George's

In deze speciale blog 'Veer zeen Zitterd' lichten wij elke dag een lokale ondernemer van Sittard uit. De historische binnenstad van Sittard staat bekend om de grote hoeveelheid speciaalzaken. Samen met de bekende ketens vormen zij het winkelcentrum van Sittard. Door de Corona crisis is winkelen en recreëren in de binnenstad de komende tijd niet helemaal zoals we het gewend zijn. Echter kun je natuurlijk nog steeds terecht bij lokale ondernemers voor de mooiste en lekkerste producten, maar dan op een ietwat andere, veiligere manier!

Vandaag komt Hotel Merici en Restaurant George's aan bod! Lees hieronder het interview.


Wat een prachtige zaal! Vertel eens over jou en waar we nu zijn. Mijn naam is Martin Hendricks en ik ben geboren en getogen hier in Sittard. Sinds 2008 ben ik ondernemer in de horeca. Verschillende dingen heb ik al gedaan in deze branche. Ik heb een evenementenbureau gehad, kleine hotels gehad en daarna zijn die hotels steeds wat groter geworden. Nu staan we redelijk in de spotlights in Sittard, omdat we afgelopen januari Hotel Merici hebben overgenomen. Dit hotel heeft 48 kamers en is met logies en ontbijt. We hebben bij de overname meteen onze plannen gepresenteerd om hier 36 kamers bij te bouwen en een mooi groot restaurant erbij te maken. Daar zitten we nu: Restaurant George’s. Verderop in de stad zijn we bezig met het bouwen van een Hilton hotel. De ene helft van de stad zal mij voor gek verklaren dat we twee grote hotels exploiteren en de andere helft van de stad kijkt, denk ik, nog een beetje de kat uit de boom. Dat mag ook natuurlijk.

Hoe ben je ooit in deze wereld terecht gekomen? Ik heb aan de Hotelschool in Maastricht gestudeerd. Ik was een beetje een onrustig type op school. Daar heb ik soms ook wel wat problemen mee gehad, haha. Dan kom je al snel in een sector terecht waarin ze dan vroeger zeiden dat je ‘lekker met je handen moest werken’. Dan was je in ieder geval de hele dag bezig. En zo ben ik dus de hotellerie in gegaan. Na mijn studie ben ik dus meteen begonnen met werken. Ik had een horeca projectbureau opgezet, het uitzenden van horecamedewerkers. Dat klinkt heel professioneel, maar dat waren gewoon simpele producties en wat vriendjes naar horecazaken sturen en daar dan centjes mee verdienen. Dat is uiteindelijk uitgegroeid tot een evenementenbureau. En dat is weer uitgegroeid naar een evenementenlocatie en van een evenementenlocatie uitgegroeid naar een evenementenlocatie met kamers. Dat was Kasteel Hoogenweerth in Maastricht, onze eerste eigen locatie. We hadden daar 12 kamers. Daar is voor mij eigenlijk de hotellerie begonnen, in 2011. We hebben dat kasteel afgelopen maart verkocht. Het was te gek, maar op een gegeven moment wordt dat groter en groter en was er voor ons een status quo bereikt. We zijn toen op zoek gegaan naar grotere projecten en zijn zo hier in Sittard beland. Ons bedrijf heet Black Label Hotel.

Vertel eens wat over de prachtige ruimte waarin we nu zitten? Weet je wat het is, ik ben hier geboren en getogen en ik ben inmiddels 35 jaar, maar ik was nog nooit hierbinnen geweest. Dit is een oud jezuïeten internaat, een oud klooster. De zaal waar we nu zitten en waar dus Restaurant George’s is, was vroeger ook de refter van het klooster. Deze ruimte heeft dus altijd een eetfunctie gehad. Daarna heeft het ook een functie gehad als gymzaal voor de CIOS. Ook de Pabo heeft hier gezeten. De afgelopen jaren heeft het leeg gestaan. Het pand zit vast aan het huidige Merici. De Basiliek ligt in het midden, links daarvan het huidige Merici en de uitbreiding er omheen. Als je dan hier binnenkomt zie je meteen wat hier moet gebeuren en wat de potentie is. Je bent eigenlijk een plaatsjesdenker. En dit is dus het restaurant geworden. We hebben zoveel mogelijk authentiek gelaten. We hebben bijvoorbeeld foto’s van het plafond genomen. De rozetten die je hier ziet, zijn kopieën van de originelen. De echte waren helaas niet meer te redden. We wilden wel zorgen dat zoiets weer terug zou komen. Je ziet bijvoorbeeld ook die mooie gietijzeren palen, de houten constructie die erboven zit, allemaal authentiek. Toen we het plafond gingen slopen, kwamen we erachter dat er van die fantastisch mooie, gekrulde ornamenten zitten aan die gietijzeren palen. Dat was echt een verrassing. Vaak vind je in dit soort oude gebouwen negatieve verrassingen, maar dit was toch wel een hele positieve. De balken waar de gietijzeren palen aan vast zitten zijn ook nog origineel. Dat heeft heel veel bloed, zweet, tranen en ook geld gekost om dat zo te behouden. Als we dit hadden veranderd, was de zaal zijn karakter kwijtgeraakt.

En vertel eens over het restaurant George’s? Je hebt een goede chef hiervoor binnen gehaald konden we al lezen? Jazeker. Bij Merici misten we eigenlijk altijd al een restaurant. De gasten die bij ons sliepen konden wel bij ons ontbijten, maar voor lunch en diner gingen ze de Markt op. Als ondernemer zijnde heb je dit liever in eigen hand of wil je ze in ieder geval de optie aanbieden bij het hotel. Ook de uitbreiding van zoveel kamers was voor ons een reden om een restaurant erbij de openen.

Wat kunnen we qua eten verwachten bij jullie? We hebben chef-kok Joël Reintjens hier in de keuken staan. Hij komt van Restaurant Touched in Maastricht. Dat was zijn eigen restaurant. Ik ken hem al heel lang en ik was dus ook bekend met zijn kookkunsten. Ik weet wat voor talent hij heeft. Hij was toe aan de volgende stap. Zijn restaurant zat altijd vol en dat is natuurlijk super, maar hij zei ook: ‘Ik ben nu ondernemer, maar ik wil me bezighouden met waar ik goed in ben en wat ik leuk vind en dat is koken. Kunnen we niet eens een keer met elkaar praten?’ Hij wist natuurlijk niet dat dit zo’n mooie zaal was, dus ik heb hem meegenomen hierheen en ik hoop dat iedereen die hier binnenkomt dezelfde reactie heeft als Joël had. Zijn mond viel open, haha. We hebben toen wat tekeningen laten zien van de plannen en toen was het snel besloten. Hij heeft toen zijn zaak verkocht en is nu dus chef bij ons. Qua soort keuken is denk ik alles wel eens geprobeerd in de F&B wereld. Wij willen vooral heel goed koken. De deur staat letterlijk voor iedereen open. Het voordeel van de zaal hier is dat we een ingang hebben aan het Kerkepad. Een bijkomend voordeel is dat we de tuinen aan de Cour Solaris ook aan het opknappen zijn. We krijgen echt een Franse tuin die vier seizoenen door bloeit. Ook komt er voor Joël een grote kruidentuin.

Op de kaart vind je een 3-gangen keuzemenu voor €39,-. Dat kun je uitbreiden als je wilt naar vier of vijf gangen. Dat noemen wij dan het Specialty menu. Ook kun je à la carte eten. Het is een beperkte kaart, maar daar hebben we bewust voor gekozen. We willen minder gerechten, maar wel heel goed en lekker gemaakt. De prijs kunnen we ook alleen maar zo scherp houden als we echt kijken naar wat dagvers is, naar wat nu in het seizoen is.

Is het restaurant al open? Op 4 augustus is het restaurant opengegaan voor hotelgasten. En vanaf 15 augustus is de deur open voor iedereen. Bij deze dus een oproep aan iedereen in Sittard en omstreken om de kookkunsten van Joël en zijn brigade eens te komen proeven en het mooie restaurant en hotel te komen bekijken!

Check de Facebookpagina van Restaurant George's!

Restaurant George's - Facebook