Veer zeen Zitterd!

Kallebeske Sittard

In deze speciale blog 'Veer zeen Zitterd' lichten wij een lokale ondernemer van Sittard uit. De historische binnenstad van Sittard staat bekend om de grote hoeveelheid speciaalzaken. Samen met de bekende ketens vormen zij het winkelcentrum van Sittard. Door de Corona crisis is winkelen en recreëren in de binnenstad de komende tijd niet helemaal zoals we het gewend zijn. Echter kun je natuurlijk nog steeds terecht bij lokale ondernemers voor de mooiste en lekkerste producten, maar dan op een ietwat andere, veiligere manier!

Vandaag komt Kallebeske Sittard aan bod! Lees hieronder het interview.


Hallo Ton, vertel eens wat over jou en de zaak! Mijn naam is Ton Smeets en ik ben exact vijf jaar geleden met deze winkel begonnen, samen met Mieke Nillesen. Inmiddels heeft zij zich uit de zaak teruggetrokken en sinds 1 januari 2020 is het een eenmanszaak onder de naam: Kallebeske Sittard. Mieke had al een winkel in Reuver en zij kreeg steeds meer klanten vanuit Zuid-Limburg, dus het was een kwestie van tijd dat er een Kallebeske naar hier zou komen. De keuze om in Sittard deze winkel te starten heeft natuurlijk te maken met het Oktoberfeest. Ook de keuze voor de Steenweg was makkelijk. Dit was een geschikt pand en het is toch wel een straat van de speciaalzaken. Jolanda en Annelies zijn hier de onmisbare krachten die de klanten te woord staan. We bestaan deze maand dus alweer 5 jaar en dat vieren we de gehele maand met veel aanbiedingen!

Wat verkoop je in de winkel in elk seizoen? Onze winkel heeft een duidelijke tweedeling. Na Carnaval gaan we een maand dicht om de winkel om te bouwen voor het trachtenseizoen zodat we het eerste weekend van april weer in stijl de deuren open kunnen gooien. Dit seizoen loopt door tot eind oktober waar we dan de winkel in de eerste week van november weer ombouwen in carnavalssferen. In beide categorieën onderscheiden we ons van andere aanbieders in zowel assortiment als kwaliteit. In het trachten assortiment kiezen we bewust ervoor om per artikel slechts één of maximaal twee stuks per maat aan te bieden. Is dit verkocht, dan komt er iets anders, maar in geen geval hetzelfde. Ook niet als het een hardloper is. Als iemand € 150,- moet betalen voor een mooie dirndl wil ze liever niet dat ze ’s avonds meerdere personen in dezelfde dirndl tegenkomt. In de vijf jaar dat we nu hier in Sittard vertegenwoordigd zijn, hebben we toch onze plek veroverd. Uit heel Limburg komen onze klanten en ons klantenbestand groeit momenteel zeer sterk vanuit Duitsland en België.

Wat heeft corona nu met jullie gedaan doordat de oktoberfeesten niet door kunnen gaan? Ja, helaas leven we nu in het corona-tijdperk wat een lelijke stempel heeft gezet in onze handel. Vanaf april en mei werden de Oktoberfeesten al afgelast. Ja, Oktoberfeest in april en mei, alleen noemen ze het dan Jodelfeesten, Tirolerfeesten, Bierfeesten, enzovoorts, maar eigenlijk is het niets anders dan de bekende Oktoberfeesten. Momenteel staat de verkoop op een lager pitje, omdat men dit jaar toch nergens naar een Oktoberfeest kan, alhoewel we ons toch blijven verbazen dat er toch nu nog velen de weg naar onze winkel weten te vinden. Onlangs kwam er nog iemand met de trein vanuit Alkmaar speciaal hierheen om een lederhosen aan te schaffen. En passant nam hij ook maar een complete outfit mee voor zijn nichtje van 11 jaar.

Maar eerst komt natuurlijk Carnaval! Ondanks dat we ervan overtuigd zijn dat ook in 2021 carnaval gevierd gaat worden, zal dit een ander Carnaval worden dan we gewend zijn. We hebben altijd gedacht dat ‘Vastelaovend’ iets van het Zuiden was, maar als ik zie hoeveel klanten uit bijvoorbeeld Zwolle, Den Haag, Delft, Papendrecht komen, is dat allang achterhaald. Carnaval is steeds meer iets voor het hele land. Vroeg in het seizoen, denk dan aan september/oktober, komen de eerste groepen al voor hun carnavalsoutfit. Omdat het momenteel in de trachten periode merkbaar rustiger is, hebben we deze periode kunnen opvangen door samen te werken met het bekende modehuis Berden mode die hier sinds 1 juli een tijdelijke outlet heeft met super hoge kortingen. Zo vangen we deze stillere periode op en krijgen we automatisch weer andere mensen binnen die wellicht ook in ons eigen seizoen de weg naar Kallebeske Sittard weten te vinden. Het mes snijdt zo aan twee kanten!

Check de Facebookpagina van Kallebeske Sittard!

Kallebeske Sittard - Facebook