Veer zeen Zitterd!

McKaela's

In deze speciale blog 'Veer zeen Zitterd' lichten wij elke dag een lokale ondernemer van Sittard uit. De historische binnenstad van Sittard staat bekend om de grote hoeveelheid speciaalzaken. Samen met de bekende ketens vormen zij het winkelcentrum van Sittard. Door de Corona crisis is winkelen en recreëren in de binnenstad de komende tijd niet helemaal zoals we het gewend zijn. Echter kun je natuurlijk nog steeds terecht bij lokale ondernemers voor de mooiste en lekkerste producten, maar dan op een ietwat andere, veiligere manier!

Vandaag komt McKaela's aan bod! Lees hieronder het interview.


Vertel eens over jullie en deze leuke winkel! Jolanda: Wij zijn Jolanda en Sepp en we zijn man en vrouw. In eerste instantie ben ik de zaak begonnen met mijn dochter. Zij is weer teruggegaan naar haar oude werk als accountant en toen is Sepp hier komen werken. Hij was al van kleins af aan koffieliefhebber, dus het was eigenlijk een logische stap. We bestaan dus al een tijdje, al 9 jaar nu. De naam McKaela’s komt van onze kleindochter. Zij is in 2011 geboren en toen zijn wij ook gestart met de winkel. Ze loopt hier ook al rond. Dan zegt ze: wat moet ik nu leren, want ik moet straks de zaak natuurlijk overnemen!

Waar kwam de passie voor koffie en thee vandaan? Ik zou eerst de zaak met een vriendin gaan runnen. Helaas door privéomstandigheden is zij eruit gestapt en is mijn dochter erbij gekomen. Mijn vriendin is een gigantische koffieliefhebber en ik ben echt een theemens. Zo is het een beetje ontstaan. Eerst wilden we een franchiseformule gaan doen, maar daar zijn we toch op teruggekomen. We hadden al veel contacten bij de leveranciers. In 2013 is Sepp erbij gekomen. Hij was al wel vaak hier, haha. Sepp: Ik had al wel eens vaker cursussen meegedaan. Bijvoorbeeld hoe je met de koffiemachines om moet gaan. Door de jaren heen leer je natuurlijk veel meer. Als je ergens een passie voor hebt, dan lees je er veel over en zoek je eens wat dingen op. Ook de feedback van je klanten is heel waardevol.

Jullie hebben hier echt ontzettend veel staan qua zakken en potjes en koffiemachines! Wat verkopen jullie hier allemaal? Jolanda: Alles wat betreft koffie en thee, haha. De eigenaar die hiervoor erin zat, verkocht ook het een en ander, bijvoorbeeld kaarsen, tassen en servies. Dat vonden we leuke cadeautjes, maar vooral koffie en thee natuurlijk. Kijk, hier hebben we bijvoorbeeld ook likeurtjes staan voor in de koffie. Ze zijn zelf nu bezig om speciaal een likeur te maken van onze koffie. Alleen het etiket moet nog ontworpen worden!

Branden jullie de koffie ook zelf? Sepp: Nee, we hebben wel goed contact met de brander. We gaan er ook wel eens naartoe. Bijvoorbeeld Bootkoffie. Die zit in Baarn. Daar zijn ze al heel lang gespecialiseerd in single estate koffie. Dat komt dan van één plantage. In de beginfase hebben wij aan een aantal barista’s gevraagd welke koffie zij zouden nemen. Toen hoorden we veel: ‘Nou, als je die koffie kan krijgen, dan zou dat fantastisch zijn.’ Het was ook niet gemakkelijk om die te krijgen. We zijn echt gekeurd! In Zuid-Nederland zijn wij de enige winkel die deze koffie verkoopt.

Waar halen jullie alle thee vandaan? Jolanda: Die is ook van één leverancier. Treasure tea. Die zitten in Hamburg en bestaan al 150 jaar. Wij krijgen proefflacons om zo te kunnen kijken en proeven wat we willen. Zij hebben echt een hele goede kwaliteit thee. Sepp: Je leert pas wat voor kwaliteit thee is als je ook de response van je klanten krijgt. In het begin hadden we nog zakjes thee, maar dat werkte niet. Toen hebben we besloten om bij de losse thee te blijven. We hebben een tijdje met de koffie ook cupjes verkocht, maar dat is het ook niet. Dan ben je niet meer wat je wilt zijn: het zuivere product.

Hoe ging dat dan opeens toen er een crisis uitbrak? Jolanda: Wij zijn gewoon open gebleven tijdens de crisis. Als winkel mochten we gewoon openblijven en we mochten gewoon koffie schenken, maar mensen mochten niet hier gaan zitten. We hebben in de etalage een tafel gezet met allerlei artikelen om het leuk aan te kleden. Mensen die hier liepen konden nergens koffie krijgen, maar op een gegeven moment hadden ze ons gevonden. We zijn dus eigenlijk heel goed uit de coronacrisis gekomen. Mensen gingen wandelen, thuis werken. Zij willen dan goede koffie of thee hebben. Onze producten gingen super hard. We waren elke week aan het bestellen. We brachten het ook naar de mensen toe en we zijn ook gaan versturen. Het heeft ons ook veel nieuwe klanten opgeleverd. Mensen zagen dan andere mensen lopen met onze beker in de hand en vroegen waar ze die koffie konden krijgen. Sepp: Vorig jaar hebben we meegedaan met de wedstrijd voor Beste Koffiezaak. Hier in de provincie waren we tweede geworden! Als je ons googelt, staan wij ook ergens bovenaan. Dit is goede reclame, ook voor de toeristen die hier dus komen!

Check de Facebookpagina van McKaela's!

McKaela's - Facebook