Veer zeen Zitterd!

Presento

In deze speciale blog 'Veer zeen Zitterd' lichten wij elke dag een lokale ondernemer van Sittard uit. De historische binnenstad van Sittard staat bekend om de grote hoeveelheid speciaalzaken. Samen met de bekende ketens vormen zij het winkelcentrum van Sittard. Door de Corona crisis is winkelen en recreëren in de binnenstad de komende tijd niet helemaal zoals we het gewend zijn. Echter kun je natuurlijk nog steeds terecht bij lokale ondernemers voor de mooiste en lekkerste producten, maar dan op een ietwat andere, veiligere manier!

Vandaag komt Presento aan bod! Lees hieronder het interview.


Wat leuk dat we hier op bezoek mogen komen. Vertel eens iets over jou en de winkel. Ik ben Alice en ik heb de woon- en decoratiewinkel Presento inclusief sieradenverkoop. We zitten hier al vanaf 1999. Samen met mijn partner Naud heb ik de winkel. We gaan ook altijd samen op inkoop. We halen verschillende merken ook uit het buitenland. Bijvoorbeeld de sieraden, het glaswerk, een beetje de wat apartere dingen. In Griekenland hebben we bijvoorbeeld een hele leuke leverancier. Zij heeft altijd een aantal modellen van haar producten staan en wij nemen dan kleurstalen en foto’s mee. Aan de hand daarvan maakt zij dan wat spulletjes voor de winkel. Dan heb je dus echt iets unieks. Niemand heeft dat hier en dat proberen we ook een beetje zo te houden. Mensen komen hier naartoe om iets aparts te kopen. Ons sieradenmerk ‘Uno de 50’ komt bijvoorbeeld uit Madrid. Daarvan zijn we ook de enige in Sittard die dat merk mogen verkopen.

Hebben jullie alleen vaste merken of wisselen jullie ook wel eens? We hebben onze vaste merken, maar als we op inkoop gaan, hebben we zeker ruimte om eens iets nieuws uit te proberen. Om toch steeds iets nieuws te laten zien aan onze klanten. Eén keer in de zes weken veranderen we ook de indeling van de winkel. We hebben veel vaste klanten. Als zij dus vaak komen kijken, wil je ze steeds verrassen met wat nieuws.

Hoe zijn jullie op het idee gekomen om de winkel te beginnen? Ik ben hiervoor kleuterleidster geweest, maar ik ben altijd heel creatief geweest en het leek mij heel leuk om een winkel te beginnen. Toen heb ik meer dan 20 jaar geleden gewoon de stap gemaakt en ik heb nog steeds heel veel plezier in mijn werk. Het is mijn hobby!

Hoe zijn jullie bij de leveranciers gekomen in het buitenland? Je gaat veel naar beurzen en via via kom je dan weer ergens terecht. In Frankfurt is bijvoorbeeld een beurs waar leveranciers echt vanuit de hele wereld staan. We besteden best veel tijd aan de inkoop. We willen echt anders zijn dan de anderen. Nu kopen we wat meer online in, omdat er natuurlijk geen beurzen zijn, maar wel altijd van leveranciers die we kennen. We zijn vijf weken dicht geweest. 1 mei zijn we weer opengegaan en we hebben echt zulke leuke reacties gekregen! Dan staan ze buiten voor de deur te wachten en zeggen ze: ‘We hebben jullie echt gemist!’ Dat is zo leuk! Langzaamaan hebben we de openingstijden uitgebreid en zijn nu gewoon weer open volgens de normale openingstijden. Funshoppen is nu minder aan de orde, mensen komen heel gericht shoppen. Mensen gaan nu minder op vakantie en besteden meer tijd aan het opvrolijken van hun huis, dus dat is voor ons natuurlijk heel fijn. We hebben hier ook wat beter op ingekocht, zoals producten voor in de tuin, zoals een leuke parasol of tuinstickers.

Jullie verkopen niet online, toch? We hebben geen online shop gehad toen we dicht waren. Mensen willen hier ook shoppen voor de beleving en de kleuren van onze artikelen graag in het echt zien. We hebben ook niet heel veel voorraad van de artikelen. Het zou dus best veel werk zijn geweest om een online shop helemaal bij te houden voorraad technisch gezien. We hebben ook veel producten van glas. Dan vind ik dat niet zo fijn om het op te sturen. We zetten wel wat meer berichten op Facebook of dat we de foto’s doorsturen naar onze klanten om te laten zien wat we nieuw binnen hebben gekregen. We willen ze vooral door de foto’s op Facebook nu triggeren om naar de winkel te komen. We willen ze nieuwsgierig maken!

Je staat er wel vol goede moed in, merk ik! We zijn zo blij dat we weer open zijn! We hebben vijf weken thuis gezeten. Dat hebben we nog nooit gedaan. Daarom zijn we nu zo blij dat we weer aan het werk kunnen. Ook het contact met onze klanten hebben we erg gemist. Het is echt leuk om die mensen weer te spreken om te vragen hoe het met ze gaat. Hier krijgen wij ook weer hele fijne energie van!

Check de Facebookpagina van Presento!

Presento - Facebook