Veer zeen Zitterd!

Rousseau Chocolade

In deze speciale blog 'Veer zeen Zitterd' lichten wij elke dag een lokale ondernemer van Sittard uit. De historische binnenstad van Sittard staat bekend om de grote hoeveelheid speciaalzaken. Samen met de bekende ketens vormen zij het winkelcentrum van Sittard. Door de Corona crisis is winkelen en recreëren in de binnenstad de komende tijd niet helemaal zoals we het gewend zijn. Echter kun je natuurlijk nog steeds terecht bij lokale ondernemers voor de mooiste en lekkerste producten, maar dan op een ietwat andere, veiligere manier!

Vandaag komt Rousseau Chocolade aan bod! Lees hieronder het interview.


Hoi Lieke, vertel eens over alle deze zoetheid om ons heen! Ik ben Lieke Hermens en ik ben 26 jaar en ik ben filiaalmanager van Rousseau Sittard Centrum. In totaal werk ik al negen jaar voor Rousseau. Als manager een jaar of vijf nu. Ook heb ik in Venlo en Maastricht gewerkt. Ik ben hier begonnen als zaterdaghulp en toen ik klaar was met mijn opleiding voor schoonheidsspecialiste ben ik zo hier erin gerold en ben ik gevraagd als filiaalmanager voor Venlo. Uiteindelijk hier dus als filiaalmanager terechtgekomen in Sittard.

Je hebt een heel ander soort opleiding gedaan! Vanwaar de switch naar chocola? Uiterlijke verzorging is wel altijd heel belangrijk geweest voor mij. Toen ik klaar was met de opleiding bedacht ik me of ik een eigen salon wilde beginnen of niet. Ik was toen nog maar 18 jaar en vond het iets te spannend om toen al mijn eigen onderneming te starten. Ik ben toen wat meer uren bij Rousseau gaan werken en ik dacht: ik zie wel waar we uitkomen. Het beviel dus zo goed dat ik niet meer ben weg gegaan.

Wat is Rousseau eigenlijk voor een bedrijf? Het is een echt familiebedrijf. Meneer en mevrouw Rousseau zijn in 1969 begonnen. Vorig jaar bestonden we dus al 50 jaar. Elk jaar groeien we met het aantal winkels. Er komen dit jaar nog twee winkels bij. Dan zitten we in totaal op 22! We zijn een echt Sittards bedrijf. Het is begonnen in Overhoven. De vader van onze huidige eigenaar, Guido, is daar in de garage begonnen met pindarotsjes maken met een lepel, op bakpapier, in de koelkast uitharden en zijn vrouw verkocht dat dan in de winkel. Toen zijn er steeds meer producten bijgekomen; de truffels, de gewone chocolaatjes. In 1996 heeft Guido het overgenomen en krijgen we dus steeds meer winkels erbij! Ook in Düsseldorf en Someren zijn we te vinden. De twee nieuwe winkels komen in Velthoven en Geldrop. We gaan dus steeds verder omhoog het land in! Heel leuk en spannend. We zijn heel klein begonnen, dus dan is dat wel heel bijzonder.

Hoe hou je je in tussen al dit lekkers? Haha, ondertussen heb ik alles wel geproefd. Als er nieuwe producten zijn, dan wil ik dat natuurlijk wel proberen. Als je het niet proeft, dan weet je ook niet hoe je dit moet overbrengen op je klanten. Als er nieuwe medewerkers beginnen, krijgen ze een doos met bonbons, chocola, pindarotsjes om mee naar huis te nemen. Wij zijn wel een speciaalzaak en dat moeten we ook kunnen uitdragen naar onze klanten. Je kunt niet zeggen dat je niet weet wat in de bonbons zit bijvoorbeeld.

Hoe gaat het nu met jullie en alle richtlijnen die jullie moeten volgen? Het was natuurlijk wel even wennen. We zijn altijd open gebleven. De richtlijnen hebben we meteen toegepast. Sommige hadden we al, bijvoorbeeld het dragen van handschoenen als we in chocola met contact komen. We dragen nu constant handschoenen en doen daar nog handschoenen overheen als we de chocolade aanraken. We hebben plexiglas platen bij de toonbank hangen waar we achter staan en we desinfecteren het pinapparaat. Dat doen we zelfs zo goed dat hij ervan kapot was gegaan, haha! We hebben ook een webshop opgezet. Corona kwam in de tijd van Pasen en Moederdag, wat voor ons natuurlijk belangrijke dagen zijn. Mensen konden dan online bestellen en kiezen of ze het in een winkel op wilden halen of thuis wilden laten bezorgen. Dan bellen we netjes aan, zetten het tasje op de grond en nemen afstand. Ook allemaal met handschoenen aan. We raken er nu steeds meer aan gewend.

Hoe gaat het nu met jullie? Iedereen is gelukkig gezond en we hebben gelukkig genoeg aanloop waardoor het ook fijn werken is. We hebben niet te klagen!

Check de Facebookpagina van Rousseau Chocolade!

Rousseau Chocolade - Facebook