Veer zeen Zitterd!

Socks & Socky

In deze speciale blog 'Veer zeen Zitterd' lichten wij elke dag een lokale ondernemer van Sittard uit. De historische binnenstad van Sittard staat bekend om de grote hoeveelheid speciaalzaken. Samen met de bekende ketens vormen zij het winkelcentrum van Sittard. Door de Corona crisis is winkelen en recreëren in de binnenstad de komende tijd niet helemaal zoals we het gewend zijn. Echter kun je natuurlijk nog steeds terecht bij lokale ondernemers voor de mooiste en lekkerste producten, maar dan op een ietwat andere, veiligere manier!

Vandaag komt Socks & Socky aan bod! Lees hieronder het interview.


Vertel eens iets over deze speciaalzaak en over jezelf! Ik ben Lisanne en ik ben 27 jaar geleden gestart met de winkel Socks & Socky, maar eerst in Maastricht. Negen jaar geleden kwam Sittard toch een beetje in beeld en omdat ik een Zittesj meadje ben, sprak me dat toch wel aan. Terug naar de roots. Zo zijn we dus hier het tweede filiaal begonnen. Het was hier al een bestaande zaak met zelfde soort assortiment. Ik heb het van de vorige eigenaar overgenomen onder onze eigen naam. Ik kende hem en zijn rechterhand ook. Ik had toen aangegeven dat ik de zaak wilde overnemen als Nicole, zijn rechterhand, dan bij mij zou komen werken. En zij werkt hier nog steeds? Dat klopt, naar volle tevredenheid!

En waarom heb je voor deze branche gekozen? Deze branche is in onze familie al van oudsher. Mijn ouders zaten ook in de textiel en mijn oma heeft een zaak op de Rijksweg gehad in Sittard. Dat is al heel lang geleden. De ondermode is dus altijd er al geweest en zo is het ook op mijn pad gekomen. Het is wat snellere handel dan mode en ik hou erg van mode.

Wat verkopen jullie allemaal? Ik verkoop een uitgebreide collectie van sokken en panty’s, ondermode van gerenommeerde merken zoals Calvin Klein, Björn Borg, Muchacomalo, Schiesser. In de zomer heb ik voor de heren nog wat zwemkleding erbij. En wat is het meest populair op dit moment? Op dit moment is de zomerpanty heel populair, een beetje ‘make-up voor de benen’. Dan heb je beetje een kleurtje voor de benen. De Happy Socks zijn ook heel populair. Vooral met bijvoorbeeld Vaderdag! Ze hebben nu ook boxershorts erbij, matchend met de sokken.

Ben je ook lid van de Meiden van Sittard? Ja, dat klopt! Dat is ook een hele leuke groep. We doen veel samen brainstormen en veel georganiseerd. Nu staat dat allemaal een beetje op een laag pitje, maar de saamhorigheid is wel fijn. Met al die vrouwelijke ondernemers en dan zien hoe iedereen het op zijn eigen manier doet.

Hoe gaat het nu? We leven nu alweer een tijdje in de crisis. Hoe heb je dat ervaren? In het begin schrik je je te pletter. We zijn meteen gaan inventariseren wat we aan voorraad hadden liggen, in zowel Sittard als Maastricht. We zijn met leveranciers gaan bellen en hebben zaken on hold gezet, omdat we niet wisten hoe alles zou gaan lopen. De meesten hebben er goed in meegedacht. We zijn ook even dicht geweest. Mijn man valt binnen de risicogroep en zelf vond ik dat even moeilijk om thuis te blijven. Met het oog op hem ben ik gewoon wel thuisgebleven. Na een tijdje zijn we langzaamaan weer opgestart met de mensen die graag weer wilden en niet tot de risicogroep behoorden. Nu zijn we weer op normale kracht geopend. Het grappige is dat in Sittard het bezoek meer aangetrokken is dan in Maastricht. De local’s zijn hier heel trouw. In Maastricht heb je vooral de toeristen, de mensen die van buitenaf een dagje daar gaan shoppen. Dat is een stuk minder nu nog natuurlijk. Een groot verschil wat ik niet zo gedacht had. Zo zie je maar dat Sittard een krachtige, regionale functie heeft en dat eigen inwoners veel in hun eigen stad winkelen. Dat zie je inderdaad veel. De vaste klandizie is echt heel trouw.

Hebben jullie nog iets anders gedaan of iets geleerd van deze crisis? Nou, sowieso de voorraden strak in de hand houden. We hadden toch een groot en breed assortiment. De website hebben we geüpdatet. Mensen kunnen dan ook via de site iets bestellen. We hebben veelal ook producten rondgebracht of opgestuurd naar de klanten. Mensen wilden soms liever niet naar de winkel. Alleen zien we dat de wat oudere mensen en vooral de mensen in Sittard kwamen toch liever even langs in de winkel. Het blijft gelukkig redelijk bij het oude en we hebben goede moed voor de toekomst. We gaan vrolijk door!

Check de website van Socks & Socky!

Socks & Socky - Website