Veer zeen Zitterd! - Soffritto

Een stukje Italië in Sittard

Vandaag hebben we in Veer zeen Zitterd een interview met Sanne, eigenaresse van Soffritto. Een Italiaanse delicatessezaak waar je ook heerlijk kan lunchen en op vrijdagavond de lekkerste tagliata kan eten. ‘We zouden eerst gaan emigreren naar Italië, maar door corona is dat idee helaas niet door gegaan. Toen hebben we Italië naar Sittard gehaald.’

Als je binnenkomt waan je je meteen in La dolce Vita. Alles ademt Italië. Sanne vertelt hoe ze op het concept zijn gekomen: ‘Na de beslissing dat we niet zouden gaan emigreren, zijn we gaan brainstormen over hoe we Italië naar Sittard konden brengen.

In eerste instantie hadden we vooral het lunchen in gedachte, maar we kwamen er gaandeweg achter dat we meerdere Italiaanse concepten wilden combineren. Zo is ook de winkel er bij gekomen.’ Een goed idee, want in de vitrine liggen de lekkerste kazen, olijven en andere lekkernijen. ‘Laat ik voorop stellen dat echt alles uit Italië komt’ vertelt Sanne verder. ‘We hebben een heel breed assortiment. Dat gaat van wijn en olijfolie tot pasta’s en zelfgemaakte sauzen. Dan hebben we ook de delicatessen zoals het vleeswaren die à la minute worden afgesneden en verschillende soorten kazen en olijven. Voor thuis hebben we ook heerlijke pastagerechten die al kant en klaar hier gemaakt zijn.’ Naast de vitrine liggen een paar grote platen met verschillende soorten pizza’s. ‘Dat is de Romeinse plaatpizza. Die hebben we met verschillende toppings. We hebben een basisassortiment in de pizza’s, maar eigenlijk maken we elke week wel een special die niet standaard is.’ Er is ook veel keuze in olijfolie. ‘We hebben een leverancier van olijfolie, Oilala, die heb ik hier in de omgeving nog niet gezien. Dat is echt een van de beste olijfolies ter wereld afkomstig uit Puglia. Ze hebben ook een aantal prijzen gewonnen.’

Op de vrijdagavond zit de gewelfde kelder van Soffritto helemaal vol voor ‘A Tavola’. ‘Dat is onze restaurantavond. We merken dat het super populair is. Reserveren is altijd noodzakelijk, soms zitten we al voor de volgende twee maanden vol. Maar het is uiteraard het wachten waard! Het is eigenlijk net alsof je eet bij een agriturismo: Het menu is voor iedereen hetzelfde. Het menu wisselt wekelijks, alleen het hoofdgerecht is altijd hetzelfde: Tagliata di manzo. Dat wordt à la minute gegrild. De andere gerechten zoals de bijgerechten en het dessert veranderen wekelijks. Die inspiratie halen we overal vandaan. Bijvoorbeeld van onze eerdere bezoeken aan Italië. Dan proberen we dat hier ook te maken en als dat net zo lekker is dan zetten we het hier op het menu. Het is gewoon een kwestie van uitproberen!’

Wil je dus het echte Italië gevoel hebben, maar liever dicht bij huis, dan ben je bij Soffritto echt aan het juiste adres. Een stukje Italië in de binnenstad van Sittard!