Veer zeen Zitterd!

Speels

In deze speciale blog 'Veer zeen Zitterd' lichten wij elke dag een lokale ondernemer van Sittard uit. De historische binnenstad van Sittard staat bekend om de grote hoeveelheid speciaalzaken. Samen met de bekende ketens vormen zij het winkelcentrum van Sittard. Door de Corona crisis is winkelen en recreëren in de binnenstad de komende tijd niet helemaal zoals we het gewend zijn. Echter kun je natuurlijk nog steeds terecht bij lokale ondernemers voor de mooiste en lekkerste producten, maar dan op een ietwat andere, veiligere manier!

Vandaag komt Speels aan bod! Lees hieronder het interview.


Wat een ‘speelse’ winkel, vertel ons meer! Ik ben Monique van Bilsen. Samen met mijn man, Miel Frissen, hebben wij sinds 1984 deze houten speelgoedwinkel, genaamd Speels. We zijn begonnen in Nuth. Daar hebben we drie jaar gezeten, daarna zijn we naar de Putstraat in Sittard gekomen. We zitten hier dus al 33 jaar en bedienen we al verschillende generaties. Dat is heel leuk om te zien.

Hoe zijn jullie op het idee gekomen om een zaak als Speels te beginnen? Ik kwam net van mijn opleiding af die ook betrekking op kinderen had. Miel maakte allerlei spullen zelf, zo ook houten speelgoed. Daarmee stonden we al op een aantal markten. Hij maakte ook kunstwerkjes, zoals kijkvenstertjes. Een logisch gevolg daarvan, was het beginnen van een houten speelgoedwinkel. In eerste instantie was het de bedoeling om in deze winkel, alleen maar zelfgemaakte speelgoed te verkopen. Maar aangezien de warenkeuringsdienst steeds strengere eisen stelde, zijn we daarmee gestopt. Wel maakte Miel nog voor een bedrijf aangepast speelgoed voor gehandicapten. Speelgoed repareren is nog steeds mogelijk.

Hebben jullie altijd op deze plek gezeten? Ja, al die jaren zitten we hier al. Mensen weten ons dus goed te vinden. Vaak noemen mensen ons nog de ‘houtwinkel’ in plaats van Speels. Ons assortiment bestaat nu niet meer alleen uit houten speelgoed, maar ook uit: hoogwaardig en gerecycled kunststof speelgoed, kinderboeken, spelletjes, puzzels, vliegers en knutselmaterialen en kraam cadeautjes. Hier kopen we echt bewust op in, net als onze fairtrade producten, waarvoor de makers een eerlijke prijs ontvangen. En natúúrlijk daarbij ook geen producten door kinderarbeid.
Wat wij zelf heel speciaal vinden zijn de auto’s van blank hout en die worden gemaakt in een fabriek waar mensen met een beperking werken. Het is leuk om meer te weten over het productieproces, want als daar bijv. de griep komt, ligt de hele productielijn stil. Het is mooi als je de klanten zoiets kunt vertellen. Op deze manier leeft ons speelgoed!

Dat is wel heel speciaal inderdaad, heb je nog meer van zo’n verhalen? Ja hoor, onze buikspreekpoppen. Deze worden ook gebruikt voor therapie of bij dementerende bejaarden. Dat is natuurlijk heel fijn dat je daaraan bij kan dragen. Hieruit blijkt dat wij echt een kinderspeciaalzaak zijn, waar ouders met gerichte vragen komen. Om hier enkele voorbeelden van te geven: ouders van een blind kind kochten een puzzel met geluidjes, zodat het ook voor hem mogelijk was om een puzzel te maken. Door middel van het geluid wist het kind waar de puzzelstukjes moesten komen. Sommige ouders komen ook voor hun gehandicapte kinderen bij ons speelgoed uitzoeken. Het is dan de kunst om juist ‘dat’ te vinden wat bij het niveau en het denkvermogen van het kind past, maar dat geldt natuurlijk voor elk kind.

Wat een mooie verhalen. Die blijven vast komen ondanks de crisis. De laatste tijd door corona was het natuurlijk erg stil, zeker toen de horeca niet open was. Het was verlaten in de stad, dus ook hier. Ondanks dat, was Speels wel open. Uiteraard hadden wij onze openingstijden ook aangepast, maar inmiddels zijn we gelukkig weer op de normale tijden open. Ik ben blij dat mensen Speels nu weer een beetje hebben gevonden! Het werken in Speels geeft elke dag weer veel voldoening, omdat je gericht mee kunt helpen zoeken naar het best passende cadeau. Tot Speels!

Check de Facebookpagina van Speels!

Speels - Facebook