De tweede editie van de Zittesje Art Fair (ZAF) strijkt weer neer in de binnenstad van Sittard! Van 11 t/m 18 maart kun je bij maar liefst 18 deelnemers unieke en talentvolle kunstenaars bekijken. Hun werk kan je bewonderen én (bijna allemaal) kopen.
Zaterdag 11 maart om 10:00 uur wordt het startschot gegeven door wethouder Yvonne Salvino. Vanaf dit moment is de route langs alle ondernemers te lopen. De Sittardse ondernemers hebben er ontzettend veel zin in, dat bleek wel uit de grote hoeveelheid aanmeldingen. 18 deelnemers in de binnenstad doen mee met deze tweede editie. Elke ondernemer heeft een kunstenaar 'geadopteerd' door ruimte te maken in zijn/haar onderneming voor het werk van deze kunstenaar. Dit kunnen schilders zijn, beeldhouwers, sieradenontwerpers, kortom, elke soort is er wel te vinden. Hieronder is een overzicht van alle ondernemers en aan welke kunstenaar zij onderdak bieden tijdens de ZAF. Check altijd even de website van de winkel om te kijken welke dagen zij tijdens de ZAF open zijn!
Download hier de flyer met plattegrond van de ZAF!
In de foyer van het Filmhuis van De Domijnen zijn maar liefst drie kunstenaars te bewonderen tijdens de ZAF. Als eerste stellen we Cas Driessen aan jullie voor. Hij maakt exclusief aardewerk in natuurlijke tinten, geschikt voor restaurant of thuis. Alle collecties en individuele stukken zijn handgemaakt en worden op bestelling gemaakt. Hoewel het geschikt is voor professioneel gebruik, geeft imperfectie deze stukken hun unieke karakter. Daarom zullen zelfs binnen één collectie alle stukken lichtjes variëren.
Adres: Ligne 3
Ook kunt u in de Foyer van het Filmhuis kijken naar het werk van Laura Knipsael. Laura is een duurzame modefotograaf gevestigd in Roermond. Ze werkt graag samen met merken en projecten die geven om de natuur en de mensheid. Het is haar doel om het artistieke toegankelijker te maken in commerciële fotografie. Om merken en bedrijven te laten zien dat het echt anders kan. Laten we dus eens opzoek gaan naar de ruimte die we vinden als we buiten de lijntjes kleuren.
Deze selectie van werk toont de complexiteit en samenhang tussen licht, kleur en vorm op een esthetisch verantwoorde manier. Vastgelegd in het dagelijks leven en in de studio.
Adres: Ligne 3
Ook kan je tijdens de ZAF het schilderwerk van Sanne Gilissen bewonderen. Sanne zegt: ''Voor mij is schilderen het recreëren van schoonheid die te vinden is in natuurlijke fenomenen en symbolische betekenissen. Door de mens gemaakte objecten dragen het archetype door de tijd heen, het toont onze voetafdruk. Mijn reizen zijn een belangrijke handeling om inspiratie te vinden voor het vastleggen van mijn composities. Het is een fenomenologische benadering om een verborgen betekenis te vinden: Iets openbaart zich tussen de lijnen in het herkennen van vormen in landschappen.''
Adres: Ligne 3
Bij de creatiefste winkel in de binnenstad kunt u de werken van Tinie Habets zien. Tinie zegt zelf over haar werken en carrière: '23 jaar geleden ben ik gaan schilderen bij Choc-Art, Art Delicious en nu bij Ecsplore in Sittard. Mijn passie voor de natuur en bloemen stimuleert mijn creativiteit. Met kleur, penseelstreek en beweging probeer ik hier uitdrukking aan te geven. Ik gebruik hoofdzakelijk acryl verf en pastel krijt. Ik hou ervan om zowel abstract, impressionistisch en figuratief te schilderen. Dit is steeds weer een uitdaging en ik probeer mijn hart en ziel in m'n werk te leggen. Tijdens ZAF exposeer ik bij Wollstreet vooral florale en kleurrijke werken in verschillende afmetingen.'
Adres: Rijksweg Noord 58
Bij deze leuke winkel op de Steenweg laat Marianne Savelkoul - Verkerk haar werk graag aan jullie zien. 'Mijn naam is Marianne Savelkoul – Verkerk, geboren in 1957 en van jongs af aan bezig met decoreren in en om het huis. Inrichten van etalages is een passie, net als bepaalde ruimtes bij vrienden een mooie uitstraling geven. Ooit ben ik begonnen met het maken van deegpoppen en mooie parel-sieraden gecombineerd met klei. Ook heb ik een periode met hout gewerkt tot dat ik voor mijn verjaardag 40 jaar geleden een kleicursus aangeboden kreeg, ik was meteen verkocht. De klei vormt zich graag vanuit mijn handen met het opbouwen van kleirollen, zwaar werk, maar ooh zo mooi om te ontwikkelen tot een mooi product. Mijn uitdaging ligt vooral bij de glazuren die ik heel graag in kleur combineer met andere glazuren, dus mijn oven draait graag overuren met deze experimenten.
Tevens werk ik heel graag met structuur in de klei of in de glazuren. Tot op heden doe ik met regelmaat een cursus keramiek.'
Adres: Steenweg 48
In de galerie van Maria Nicolasina vind je tijdens de ZAF verschillende kunstenaars. Haar eigen werken zijn kleurrijke schilderijen geïnspireerd op de oneindige schoonheid en diepgang die voortdurend veranderd. Abstract, expressief en impressionistisch.
Naast haar eigen werk heeft Maria nog een aantal andere bevriende kunstenaars uitgenodigd om bij haar in de galerie te komen exposeren: Cel Lemmens (beeldhouwwerken), Gerri Duinkerken (keramische beelden), Erik Hijweege (fotografie), Sjiekerie Saskia Steuns (mixed media), Jos Beurskens (beeldende kunst), Judith Lankes (schilderijen), Neeltje de Vries (sieraden), Roel Verstaen (keramische beelden).
Adres: Steenweg 36
Bij VONJAxl kan je vijf beelden bewonderen van Janneke Bours-Lanjouw. Bijvoorbeeld het Trio Menselijke Figuren wat een interactie is tussen jong en oud. Dit is gemaakt van papierklei dat is overgoten met sulfaten en pitfire gestookt. Ook werkt ze met porselein en verschillende kleuren klei.
Adres: Haspelsestraat 8
Tijdens de ZAF presenteert het DoubleTree by Hilton Sittard het videowerk ‘Progress vs Sunsets’ van de gevierde Nederlandse kunstenaar Melanie Bonajo (Heerlen, 1978). Dit werk is onderdeel van de Collectie Hedendaagse Kunst van Museum De Domijnen. (niet te koop)
De grootste helden van YouTube zijn dieren. Duizenden filmpjes met beesten in de hoofdrol worden dagelijks geüpload. Ze worden grif bekeken door kinderen, voor wie dit vaak de belangrijkste informatiebron is. Aan de hand van clips waar ze zelf in gemonteerd zijn, vraagt Melanie Bonajo een groep lagere schoolleerlingen naar hun ideeën over milieu en dierenwelzijn. De antwoorden verraden een vervormde blik op de natuur, maar ook een flinke portie onversneden idealisme en empathie. In het tweede deel van de film nemen de kinderen wraak op de vervuilende grotemensenwereld door verkleed in fantasiepakken een autowrak te lijf te gaan.
Adres: Parklaan 4
Ook bij nieuwe deelnemer Boekhandel Krings komt een geweldige kunstenares te staan. Heel wat jaren geleden kreeg Marij een cursus ‘beeldhouwen en boetseren’ cadeau en vond daarmee haar passie. Ze begon met beeldhouwen in speksteen, serpentijn, albast en mergel; een ruwe steen omvormen tot een mooi beeld. Hierbij laat ze zich inspireren door de vorm van de steen, die haar in wezen vertelt wat ze moet doen. Later is ze zich ook op boetseren gaan toeleggen. Uit een homp klei en haar handen ontstaat het beeld dat ze in haar hoofd heeft. De keramische beelden van Marij zijn figuratief. Ze probeert het karakter en context van de persoon te vangen en dit dan in sprekende en bepalende details uit te werken. Soms worden de beelden geglazuurd. Dan is het vaak een verrassing wat het effect van het glazuursel op het beeld is.
Marij maakt keramische beelden vanuit haar eigen fantasie en visie en soms wordt het een portret van een familielid of bekende.
Adres: Brandstraat 23
Bij deze onderneemster van De Meiden van Sittard vind je het werk van Marjolène van Cleef. Zelf zegt ze over haar passie: 'Schilderen is voor mij een uitlaatklep, dé ultieme manier om volledig te kunnen ontspannen. Inspiratie haal ik vooral uit observatie van mens en natuur. Ik maak gebruik van diverse schildermediums: olie- en acrylverf, maar ook inkten en pastel.'
Adres: Brandstraat 22
Bij modezaak Van Uffelen op de Brandstraat is het werk van Tineke Lemmens te zien en te koop. Tineke Lemmens werkt als kunstenaar en grafisch ontwerper vanuit haar atelier in Sittard. In haar illustratieve werk gebruikt ze graag een combinatie van materialen en het liefst hergebruikt ze ‘af-val’papieren en karton. Zo maakte ze voor deze tentoonstelling stadsgezichten met collages van opengevouwen doosjes in combinatie met sjabloondruk en monoprint.
Adres: Brandstraat 15
Bij FEE op de Limbrichterstraat zijn de ruimtelijke collages van Theresie Tholen te bewonderen en te koop. Theresie: Het is altijd aangenamer om de woorden te gebruiken van een ander die mijn werk omschrijft. “Meteen trof mij de humor, de vervreemding en de vertelkracht toen ik haar objecten zag. Collages van dingen die een geschiedenis meedragen, die sierlijk samengevoegd een knipoog geven of een eigenzinnig nieuw verhaal vertellen’'. – Kinderboekenschrijver Simon van der Geest.
Adres: Limbrichterstraat 71
Bij Jewel vind je een collectie antieke gebruiksvoorwerpen, samengesteld door twee antiquairs uit het Noorden van het land en een juwelier uit België. De collectie wordt steeds aangevuld met nieuwe items als iets verkocht wordt. De collectie wordt “uitgeleend" aan juweliers en antiquairs, maar ook op beurzen en reist op die manier het land door.
De Antique Road Show wil eigenlijk een groter publiek kennis laten maken met een mooi gemaakt stukje antiek voor een goede prijs.
Op de TEFAF in Maastricht vind je natuurlijk alleen de absolute topstukken, maar bijvoorbeeld een mooie handgemaakte suikerschep uit 1878 is zeker ook een heel mooi stukje vakmanschap!
Adres: Limbrichterstraat 61
Bij deze nieuwe deelneemster aan de ZAF is het werk van de Sittardse Jacky Stappers te vinden. ''Mensen zijn mijn uitgangspunt van mijn werk. De representatie van kracht, ingetogenheid en zelfbewuste vrouwelijkheid zijn begrippen die steeds opduiken in mijn werk zowel in mijn beelden als in mijn schilderwerk. Ik streef naar harmonie in vorm en kleur.''
Adres: Limbrichterstraat 21
''Historical awareness through art and Jewellery.''
Het werk van Laura Prickett is geïnspireerd door haar Engelse komaf en haar liefde voor mythologie en geschiedenis.
Adres: Molenbeekstraat 5
Tijdens de ZAF kan je bij Museum De Domijnen- Het Erfgoedcentrum de prachtige sieraden bewonderen van Iris Desiree Claessens. IRIS DESIREE is een duurzaam sieraden label. De collecties bestaan uit gouden tijdloze, elegante stukken met een verfijnd design. Iris Claessens groeide op in een oude boerderij met een grote tuin in de heuvels net buiten Maastricht, waar ze als jong meisje altijd buiten te vinden was. Haar waardering voor de natuur vertaalt ze nu in haar sieraden. Met oog voor de planeet, gebruikt ze glas, zoetwater parels, natuurlijke edelstenen en gerecycled goud en diamanten. Je kan haar fijne, lichte studio in Maastricht bezoeken om samen een custom ontwerp te maken, of breng je eigen goud om een persoonlijke herinnering in een tijdloos sieraad te vereeuwigen.
Adres: Kapittelstraat 6
Bij het Erfgoedcentrum van De Domijnen kan je nóg een kunstenares bewonderen tijdens de ZAF. Namelijk Kim Gromoll. Kim Gromoll is gefascineerd door de vele lagen en fundamentele aspecten waaruit de werkelijkheid bestaat. Zowel in haar artistieke praktijk als in haar persoonlijke leven wordt ze aangetrokken door de essentie van het leven. Als zodanig beweegt haar werk zich tussen de wereld van vorm en het vormloze met een interesse in onderwerpen als schoonheid, licht, transformatie, leven, dood en het zijn.
Adres: Kapittelstraat 6
Schilderes Brigitte staat bij Hotel De Limbourg. Zelf zegt ze over haar werk: ''Autodidact, ben ik altijd bezig geweest om mijn creativiteit te uiten met schilderen, door diverse stijlen te ontwikkelen en mijn gevoelens aan het publiek op die manier over te dragen.''
Adres: Markt 22
Tijdens de Zittesje Art Fair is het bekende Café Schtad Zitterd een pop up-galerie van Kunst in de Keuken/Henk Hoogakker uit Weert.
Op dinsdag 14 maart vanaf 15:30 uur (start 16:15 uur) kunt u bij Schtad Zitterd genieten van: 'De mooiste streken: proeven van de Kunst!' Gastronomische stillevens en verhalen van Henk en lekkere hapjes van Meds en heerlijke wijnen uit onze streek! Schrijf je in voor deze kunstige ervaring (€35,- pp). Mail naar reserveernu@schtadzitterd.nl o.v.v. ZAF - Kunst in de keuken. Na inschrijving ontvangt u een betaalverzoek.
Henk Hoogakker heeft zijn galerie Kunst in de Keuken aan huis. Bij hem staat het gastronomisch stilleven - aan de muur, op het bord of in een verhaal- centraal.
Henk is geboren en getogen in Geleen, woont in Weert.
Adres: Markt 25
Ook nieuw in de lijst met deelnemers is het sindskort in Sittard gevestigde atelier van Angelique Cremers. Angelique maakt beelden en schilderijen. Ze werkt vanuit haar eigen atelier/galerie. Een groot deel van haar oeuvre bestaat uit vrouwenbeelden in brons. De sculpturen worden aan de hand van real life modelstudies ontworpen. Haar schilderijen zijn vaak extrovert, altijd met een verborgen symboliek.
Adres: Rosmolenstraat 11
Naast de werken van Angelique zelf,kan je ook het werk van Harry Verkuylen. Hij heeft het hergebruik van materialen tot kunst verheven. Elk beeld van hem is gemaakt van gevonden materialen, genaamd ‘Object trouve’.
Adres: Rosmolenstraat 11
Bij de superleuke winkel 't Filiaal vind je de werken van José Henssen. José: 'Mijn kunstwerken laten zien wie ik ben en waar ik energie van krijg. Er is geen inleiding en er zijn geen hoofdstukken. Een palet zelf creëren, zo ontstaat een verhaal. Abstracte en realistische werken met en op verschillende materialen zijn mijn favoriet.'
Adres: Putstraat 19
Naast de talentvolle kunstenaars bekijken, kan je ook zelf je creatieve skills uit gaan proberen tijdens de ZAF! Hutsspot organiseert een te gekke workshop voor jong en oud.
Kunst maken: iedereen kan het (proberen)!
Laat je inspireren door het beeld op een pre-loved schilderij en maak er een nieuwe voorstelling van met gemengde technieken:
Verf, krijt, acrylstiften, of misschien werk je wel in 3D met de materialen die in de pop-up locatie voorhanden zijn.
Daarmee maak je je eigen unieke kringloop-kunstwerk!
Datums en tijden:
Zaterdag 11 maart: 12:00 - 16:00 uur
Woensdag 15 maart: 13:00 - 16:00 uur
Zaterdag 18 maart: 12:00 - 16:00 uur
Locatie:
Limbrichterstraat 62
Deelname is gratis voor de ZAF bezoekers. Het kunstwerk mag (moet 😉) je mee naar huis nemen!
Deelname is vanaf 8 jaar.