Zitterd op 't menu

Groenten van Roos

Zeker nu tijdens de crisis missen wij de horeca enorm en zij ons! Lekker vertoeven in de zon op een terrasje met een koel wijntje of biertje of heerlijk genieten van een culinaire avond zit er nog even niet in. In deze blog zal daarom elke vrijdag een horecaondernemer van de binnenstad van Sittard een heerlijk recept met jullie delen. Kunnen jullie thuis ook genieten in 'Zittesje' stijl!

De volgende aan bod is Groenten van Roos. Lees hieronder het recept en het interview met Roos!

Leuk dat je meedoet met een recept! Ja, superleuk! Mijn naam is Roos en dit is mijn restaurant. Ik werk vooral met heel veel groente, dus vandaar ook de naam Groenten van Roos. Ik heb het restaurant sinds 3,5 jaar, maar ik zit nu anderhalf jaar op deze locatie in de Paardestraat. Op de Nieuwstraat zat eerst Rauw, dat had ik overgenomen. Toen is daarna de naam en locatie veranderd. Alleen de stoelen en wat keukenmachines zijn niet veranderd, haha.

Vanwaar dit concept? Ik ben dit begonnen om mensen te helpen om anders te eten en ze te laten zien dat het allemaal heel makkelijk en lekker is om met groente te koken. Ik werk in principe vanuit de basis, dus alles is plantaardig en veganistisch. Alles is zonder lactose, is vegetarisch en ik gebruik geen geraffineerde suikers. Alles is ook glutenvrij en tarwevrij. Alles is ook biologisch. Ik vind het heel mooi om te kunnen laten zien dat dat een hele mooie basis is en dat daarbuiten iedereen natuurlijk dingen kan toevoegen wat ze zelf lekker vinden. Ik vind het gewoon mooi om te laten zien dat dit een andere manier is om te kijken naar eten. Veel mensen zijn gewend om te kijken naar hun eten als in aardappels, groente en vlees en een pasta of bami. In mijn workshops vind ik het daarom ook heel leuk om ze te helpen wat er gebeurt als je dat patroon van koken eens loslaat en opnieuw gaat kijken naar wat je allemaal wel eet en wat je nog wil blijven eten. En dan daar mee puzzelen.

Heb je vanaf kleins af aan altijd al iets gehad met gezond eten? Mijn moeder is moleculair arts, dus het is er wel een beetje met de paplepel ingegoten. Ik mocht vanaf mijn 8ste geen suiker meer eten en daarna volgde tarwe en gluten. Een paar jaar later mocht ik ook geen lactose meer. Ik ging op mijn achtste vegetarisch eten. Ondertussen eet ik wel vis en eieren, maar nog steeds geen vlees en zuivelproducten. Ik was ook heel jong, ik denk ook een jaar of 8, toen ik wist dat ik mijn eigen restaurant wilde beginnen. Op het moment dat ik het restaurant had, wilde ik ook meteen allerlei andere dingen erbij gaan doen. Daarom is er ook een boek gekomen. Ik kan niet zo goed jarenlang hetzelfde doen. Ik ben een beetje chaotisch, dan bedenk ik weer een nieuw idee en ga ik dat uitvoeren.

En toen kwam corona! Toen corona kwam kreeg ik echt een stuk of 10 tot 20 nieuwe ideeën. Ik werd zelfs haast een beetje gek van alle dingen die ik wilde gaan doen. Ik ben in het begin ook niet echt verdrietig geweest. Ik werd veel creatiever dan dat ik dat in die drie jaar tijd ben geweest. Ik merk wel nu het langer duurt dat ik het sociale aspect begin te missen. Je hebt niet voor niets een horecazaak.  Ik vind de ruimte heel fijn om andere dingen te kunnen doen, maar ik begin de mensen wel echt te missen.

Wat ben je precies anders gaan doen sindsdien? Ik ben sowieso gaan bezorgen en mensen kunnen komen afhalen. Het restaurant is uiteraard dicht en de workshops zijn ook tijdelijk gestopt. Bezorgen en afhalen kan van woensdag t/m zondag van 12:00 tot 14:00 uur. Dat is een vrij kort tijdsbestek per dag, maar dat is wel fijn. Bezorgen kan altijd in Sittard. Is de bezorglocatie buiten Sittard, dan moeten we het op tijd weten en kunnen we even overleggen hoe of wat. Het bezorgen en afhalen loopt gelukkig heel erg goed! Dat is heel fijn. Ik denk dat mensen nu wel meer met hun voeding bezig zijn. Ik denk dat het nu een tijd is waarin dat best wel groeit. Promoot je dit ook op social media? Ik werk al redelijk met Facebook en Instagram. Ik ben wel begonnen met het schrijven van een e-book. Daar heb ik nu de tijd voor. Ik heb ook laatst Paaspakketten gemaakt en ga ook Moederdag pakketten doen. Het is ook een beetje afwachten wat vanuit de regering besloten wordt voor na 20 mei. Misschien dat ik mijn workshops ook nog anders in ga delen, maar dat hangt ook af van het besluit. Het is natuurlijk een hele andere situatie nu, maar er zitten mooie en minder mooie kanten aan!

Check de Facebookpagina van Groenten van Roos!

Groenten van Roos - Facebook