Zitterd op 't menu

Tapperie de Gats

Zeker nu tijdens de crisis missen wij de horeca enorm en zij ons! Lekker vertoeven in de zon op een terrasje met een koel wijntje of biertje of heerlijk genieten van een culinaire avond zit er nog even niet in. In deze blog zal daarom elke vrijdag een horecaondernemer van de binnenstad van Sittard een heerlijk recept met jullie delen. Kunnen jullie thuis ook genieten in 'Zittesje' stijl!

Als eerste komt Tapperie de Gats aan bod. Lees hieronder het recept en het interview met Frank!

Vertel eens iets over jezelf! Ik ben Frank Braam, 32 jaar en vader van twee zoons: Maths en Theun. Ik ben getrouwd met Sanne Claessens en samen zijn wij eigenaar van Tapperie de Gats sinds 5,5 jaar. Hoe zijn jullie bij de Gats gekomen? In 2013 heb ik de Limburgse tapwedstrijden gewonnen in het MECC in Maastricht. Bij de tapwedstrijd heeft de directeur van Heineken mij de beker overhandigd en zij waren zoekende naar een ondernemer voor Café de Gats. De week erna tijdens de Oktoberfeesten kwam ik een horecamakelaar tegen. Ik heb toen tegen hem verteld dat ik een café had gevonden waarvan ik dacht: dat gaat hem worden! Dat was in eerste instantie niet De Gats. Hij kwam later terug met Freek, toenmalige eigenaar van De Gats, en zei: wat dacht je ervan om Café de Gats over te nemen? Eerst dacht ik ‘hmm, nee’, maar uiteindelijk een jaar later hebben we Tapperie de Gats geopend.

Waar staat Tapperie de Gats bekend om? Om het speciaalbier, van Limburgs tot Belgisch, en het eten uit de Duitse keuken, maar vooral om genieten. Mensen moeten het vooral heel lekker en gezellig vinden bij ons. Dat is het voornaamste. In 5 jaar tijd is me dat ook wel redelijk gelukt, denk ik. Zeker! Jullie zijn ook uitgeroepen tot tweede beste café van Nederland he? Dat klopt! Vorig jaar zijn we het beste speciaalbieren café geworden, uitgeroepen door Heineken Nederland. In 2018 ook de 9e plaats in de Café top 100 en vorig jaar zelfs de 2e plaats. Het gaat niet zozeer om de prijzen, maar om de waardering daarachter. De gasten blij maken met lekker eten en lekker drinken. Mensen moeten hier gewoon twee uurtjes kunnen zitten en met een heel tevreden gevoel naar huis gaan. Ze moeten denken ‘Ik heb goede service gehad voor een prima prijs en dat wil ik nog een keer doen.’ Gewoon lekker op het terras zitten, nergens je druk om hoeven te maken.

Zijn jullie nu dingen anders gaan doen door corona? Voordat de lock down kwam, dachten we er al aan om te beginnen met bezorgen. Je merkte al in het begin van de komst van corona dat er minder gasten kwamen. Mensen werden toch een beetje bang. Uiteindelijk kwam de lock down met alle restricties. We hebben meteen de keuken anders ingedeeld zodat ieder z’n eigen ding kan doen en zo proberen we de anderhalve meter te waarborgen.

Ik zit de hele dag op mijn telefoon om bestellingen in ontvangst te nemen. Als we bezorgen en we bellen aan, dan nemen we een meter of twee afstand en nemen de mensen de bestelling in ontvangst. Wat ik jammer vind, is dat de koks hier in de keuken daar minder van meekrijgen. De bezorgers zien de reacties van de blije klanten en de koks niet. Dat geeft je een positief gevoel! Soms kijk je ook even bij de mensen naar binnen en dan zie je een gezellig gedekte tafel met twee glazen voor het speciaalbier en de fles curry op tafel. Die maken er dan echt een feestje van.

Jullie bezorgen dus ook bier? Jazeker. De meeste mensen bestellen toch gewoon een biertje bij hun eten. Dat maakt voor hen het plaatje compleet dat je toch een soort van ‘bij De Gats bent’. Als je ‘s avonds thuis zit en je krijgt de appjes en foto’s binnen van de mensen die hebben genoten, daar kan ik echt van nagenieten. Zoals ik normaal zou zeggen na werk ‘we gaan een beetje afpilsen’, ga ik nu de genieten van de appjes!

Recept Luikse Ballen - Tapperie de Gats

Check de Facebookpagina van Tapperie de Gats!

Tapperie de Gats - Facebook