Sittard. Genieten voorop

Proef, voel en beleef de historische binnenstad van Sittard!

Wie van het leven geniet voelt zich van nature op zijn gemak in Sittard. Een plek om speels en nieuwsgierig op zoek te gaan naar allerhande dingen die het leven aangenamer maken. Je te laten verrassen door bijzondere speciaalzaakjes in het sfeervolle decor van een eeuwenoude binnenstad. En je te laten verwennen op een gastvrij terras. Of even met je ogen dicht in de zon te gaan liggen op het malse gras van een verborgen stadstuin. Sittard fonkelt en sprankelt. Dat maakt Sittard een heerlijke plek voor nieuwsgierige mensen die het kleine en intieme verkiezen boven de drukte en het massale. Wat je ook zoekt, als je niet vergeet om vóór alles te genieten, dan zal je het in Sittard zeker vinden.

 

 

Historisch marktplein

De mooie, slingerende winkelstraatjes wijzen je als vanzelf de weg naar het knusse, historische marktplein. Een unieke plek in de pittoreske binnenstad die ontzettend populair is bij mensen die van het gezellige en bourgondische leven houden. Op het plein rust je lekker uit na een dag shoppen in een van de vele cafeetjes of restaurants. Het historische hart van de stad verwelkomt je met prachtige monumentale panden en karakteristieke vakwerkgebouwen. De vele cafeetjes en restaurantjes nodigen uit om na een paar uurtjes relaxed shoppen of na het bezichtigen van indrukwekkend eeuwenoud erfgoed, eens even lekker pas op de plaats te maken.
Bij de horeca in de historische binnenstad kun je een wereldreis vol smaken beleven. Geniet van onder andere de Franse, Italiaanse, Portugese, Thaise, Japanse, Duitse en natuurlijk Limburgse keuken. Er is voor ieder wat wils. Kunnen we jou verwelkomen op ons historisch marktplein? Maak een wereldreis vol smaken!

 

 

Shopping routes

Sittard heeft alles in huis voor een heerlijk dagje uit. Zo kun je er cultuur snuiven en heerlijk eten, maar vooral ook de tofste en meest unieke winkels bezoeken. In Sittard liggen maar liefst 100 verschillende speciaalzaken die je écht alleen maar in Sittard kunt bezoeken. Speciaal voor jou als bezoeker met een shophart hebben we de leukste shopping locaties verzameld in een paar unieke shopping routes.

Check de routes hier!

De unieke stadswal

De stadswal is vele eeuwen oud. In de wal bevindt zich bijna zeker nog een groot deel van de oude stadsmuren die vermoedelijk kort voor of rond 1300 zijn gebouwd. De muren werden later ‘aangeaard’ om de kanonskogels in het zand te kunnen ‘smoren’. De wal is vaak bedicht en bezongen, door bijvoorbeeld Thur Laudy, Jo Erens en Toon Hermans. De wal is van oudsher met linden beplant. De oudste daarvan zijn ca. 200 jaar oud. De stadswal dient al lange tijd als geliefd wandelpad voor vele koppels en gezinnen. Vanaf de wal is er een mooi uitzicht op de oude schootsvelden met de eeuwenoude volkstuintjes. In de muren van de wal zijn bijzondere en soms zeldzame planten zichtbaar.

Bijzonder erfgoed

Een bezoek aan Sittard is een bezoek aan een rijke geschiedenis. Bijzondere monumentale gebouwen, kloosters met een kleurrijk verleden en prachtige historische gevels brengen je terug naar oude tijden. Wist je dat de grote kerk in de binnenstad de hoogste toren van Limburg heeft? Ontdek het culturele erfgoed tijdens een unieke wandeling en bezichtig de imposante kerken en fraaie kapellen. Sluit een historisch dagje bourgondisch af met een bezoek aan de vele restaurants en cafeetjes!

Bekijk hier alvast een sneakpeak!

Instagram hotspots

Tijdens een bezoekje aan het mooie stadje Sittard moeten natuurlijk ook de nodige Instagram kiekjes gemaakt worden! De historische binnenstad van Sittard is namelijk erg 'Instagrammable', zoals dat wordt genoemd. We hebben voor jou de mooiste Instagram hotspots van Sittard in een handige Google Maps plattegrond gezet. Om het je nog gemakkelijker te maken, staat bij elke hotspot minimaal één voorbeeldfoto! Zo kun je meteen zien hoe de locaties eruitzien en wat voor mooie foto's je er kunt maken. Als je hierna nog twijfelt om naar Sittard te komen...

Ontdek hier de Instagram hotspots!

24 Geheime tuinen

Dat Sittard veel meer te bieden heeft dan winkelen bewijzen zeker de 24 unieke stadstuinen met een bijzonder verhaal. Zo vertellen de Schootsvelden het verhaal van oorlog en vernietiging, maar ook van vrede en wederopbouw en vertelt de Jardin d' Isabelle het verhaal van een onmogelijke liefde. Enkele tuinen zijn overdag open voor bezoek, maar je kunt ook onder begeleiding bijvoorbeeld de Geheime Tuinen bezichtigen. Ontdek prachtige stadsgrachten, eeuwenoude volkstuinen en mysterieuze kloosters en begraafplaatsen!

Ontdek de Geheime Tuinen

Een van de 5 mooiste vestingsteden van NL

Wist je dat Sittard is verkozen tot een van de vijf mooiste vestingsteden van Nederland? Sittard is één van de oudste steden van Nederland en de op één na oudste stad van Limburg. Van de middeleeuwse aarden omwalling is nog zeker driekwart behouden gebleven. Je wandelt heerlijk langs de restanten van Fort Sanderbout, de monumentale binnenstad en de Zittesje Schootsvelden en stadsgrachten. Kom jij een bezoek brengen aan ons mooie vestingstadje?

Plezier voor gezinnen

Een dagje uit in Sittard is niet alleen voor koppels een ware beleving. Ook gezinnen met kinderen kunnen een dag vol plezier plannen in Sittard en haar directe omgeving. In de historische binnenstad ligt bijvoorbeeld Escape Centrum Limburg, een plek vol spanning en avontuur. In Sittard kun je ook nog terecht bij indoor speeltuin Ballorig, bij Unit13 voor bijvoorbeeld lasergamen of bij Foroxity Filmarena voor de beste blockbusters! Kortom, in en rondom Sittard is er genoeg te doen voor een dagje uit als gezin.

Bekijk hier het aanbod

Tip: stadswandeling

Ontdek de historische binnenstad van Sittard op een unieke manier. Boek vooraf een stadswandeling met een professionele gids die je meeneemt naar roemrijke verleden of geniet van een van de populaire wandelroutes en ontdek Sittard tot in de diepste vezel. Ga je liever zonder gids op pad? Bij de VVV liggen gratis wandelroutes voor je klaar.

Boek hier

Kunst en cultuur

Voor een goede dosis kunst en cultuur kun je in Sittard op bezoek bij Museum De Domijnen voor Hedendaagse Kunst en bij het Erfgoedcentrum De Domijnen. Je ontdekt hier de stads- en streekgeschiedenis en de nieuwste ontwikkelingen in de hedendaagse kunst. Een avondje uit? Dan kom je zeker aan je trekken in een van de verschillende theaters. Ook voor de filmliefhebbers is er voldoende aanbod. Het filmhuis bijvoorbeeld vertoont dagelijks bijzondere films!

Bekijk het actuele aanbod

Speurtocht voor kids!

Speciaal voor alle kids is er een fantastische speurtocht gemaakt door de historische binnenstad van Sittard. Ontdek welke typische Sittardse figuren er woonden in de stad, bekijk de mooie oude gebouwen met gekke details en kom langs de leukste winkels. Onderweg krijg je ook nog een aantal verrassingen en als je het antwoord van de vragen op de speurkaart goed hebt, staat er een heerlijke prijs op je te wachten!
De speurtocht is geheel gratis en verkrijgbaar bij de Visit Zuid-Limburg shop. Veel speurplezier!

Fietsverhuur

In en rondom Sittard kun je heerlijk fietsen en genieten van de omgeving. Je kunt gebruik maken van het fietsknooppuntennetwerk of kiezen voor een speciale fietsroute, zoals de Drielandenroute of de fietsroute Van Stadspark tot Stadspark. Heb je zelf geen fiets tot je beschikking? Via de hotels De Limbourg en Merici in de binnenstad van Sittard kun je zowel stadsfietsen als elektrische fietsen huren. Hoe handig is dat?! Heel veel fietsplezier in deze mooie omgeving!

Weekmarkten

Verse seizoensproducten, heerlijke specialiteiten en unieke aanbiedingen. De weekmarkt in Sittard heeft een grootse flair en vindt iedere donderdag plaats van 08:00 uur tot 13:00 uur. Struin langs een prachtig decor van historische gevels en laat je verrassen door het aanbod van tientallen kraampjes!
Op zaterdagen kun je op de Markt en bij de Steenweg ook terecht voor een breed aanbod aan (biologische) versproducten: van brood, zuivel, groenten en fruit tot vlees, droogwaren, wijn, kaas, kruiden en bloemen.

Meer informatie over de Sittardse markten


Er is dus vanalles te zien en te doen in en rondom Sittard. Dat is wel duidelijk! Om een handig overzicht te kunnen bieden, is er vanuit Sittard een speciale 'favorietenpagina' aangemaakt op de website van Visit Zuid-Limburg. Op deze pagina staan de Sittardse favorieten wat betreft accommodaties, attracties en bezienswaardigheden, routes en activiteiten. Heel veel moois dus op één pagina bij elkaar. Ben je benieuwd naar alle favorieten? Klik op de link hieronder!

De favorieten van Sittard en omgeving

Ontdek unieke adresjes in eeuwenoude straten

Bekijk ons winkelaanbod

Plan je bezoek

 

Zin in een dagje shoppen, een unieke stadswandeling of een bezoek aan de 24 Geheime Tuinen van Sittard? Sittard is goed bereikbaar en biedt veel parkeerruimte: gratis of tegen voordelige parkeertarieven. Plan nu je bezoek!