Sittard genieten voorop

Maak er een historisch dagje shoppen van!

Unieke shopping routes

Sittard heeft alles in huis voor een heerlijk dagje uit. Zo kun je er cultuur snuiven en heerlijk eten, maar vooral ook de tofste en meest unieke winkels bezoeken. In Sittard liggen maar liefst 100 verschillende speciaalzaken die je écht alleen maar in Sittard kunt bezoeken. Speciaal voor jou als bezoeker met een shophart hebben we de leukste shopping locaties verzameld in een paar unieke shopping routes.

Check de routes hier!

De stadswal

De stadswal  is vele eeuwen oud. In de wal bevindt zich bijna zeker nog een groot deel van de oude stadsmuren die vermoedelijk kort voor of rond 1300 zijn gebouwd. De muren werden later ‘aangeaard’ om de kanonskogels in het zand te kunnen ‘smoren’. De wal is vaak bedicht en bezongen, door bijvoorbeeld Thur Laudy, Jo Erens en Toon Hermans. De wal is van oudsher met linden beplant, de oudsten daarvan zijn ca. 200 jaar oud. De stadswal dient al lange tijd als geliefd wandelpad voor vele verliefde paartjes. Vanaf de wal is er een mooi uitzicht op de oude schootsvelden met de eeuwenoude volkstuintjes. In de muren van de wal zijn bijzondere en soms zeldzame planten zichtbaar.

Historisch marktplein

De mooie, slingerende winkelstraatjes wijzen je als vanzelf de weg naar het knusse marktplein. Een unieke plek in de pittoreske binnenstad. Hier rust je lekker uit na een dag shoppen in een van de vele cafeetjes of restaurants. Het historische hart van de stad verwelkomt je met prachtige monumentale panden en karakteristieke vakwerkwoningen. De vele cafeetjes en restaurantjes met verwarmde terrasjes nodigen uit om na een paar uurtjes relaxed shoppen of na het bezichtigen van indrukwekkend eeuwenoud erfgoed, eens even lekker pas op de plaats te maken.

Maak een wereldreis vol smaken!

Instagram hotspots

Tijdens een bezoekje aan het mooie stadje Sittard moeten natuurlijk ook de nodige Instagram kiekjes gemaakt worden! De historische binnenstad van Sittard is namelijk erg 'Instagrammable', zoals dat wordt genoemd. We hebben voor jou de mooiste Instagram hotspots van Sittard in een handige Google Maps plattegrond gezet. Om het je nog gemakkelijker te maken, staat bij elke hotspot minimaal één voorbeeldfoto! Zo kun je meteen zien hoe de locaties eruitzien en wat voor mooie foto's je er kunt maken. Als je hierna nog twijfelt om naar Sittard te komen...

Ontdek hier de Instagram hotspots!

24 Geheime tuinen

Dat Sittard veel meer te bieden heeft dan winkelen bewijzen zeker de 24 unieke stadstuinen met een bijzonder verhaal. Zo vertellen de Schootsvelden het verhaal van oorlog en vernietiging, maar ook van vrede en wederopbouw en bezichtig je iedere eerste zaterdag van de maand gratis de Geheime Tuinen. Ontdek prachtige stadsgrachten, eeuwenoude volkstuinen en mysterieuze kloosters en begraafplaatsen!

Ontdek de Geheime Tuinen

Cultureel erfgoed

Een bezoek aan Sittard is een bezoek aan een rijke geschiedenis. Bijzondere monumentale gebouwen, kloosters met een kleurrijk verleden en prachtige historische gevels brengen je terug naar oude tijden. Ontdek het culturele erfgoed tijdens een unieke wandeling en bezichtig de imposante kerken en fraaie kapellen. Sluit een historisch dagje bourgondisch af met een bezoek aan de vele restaurants en cafeetjes!

Bekijk hier alvast een sneakpeak!

Weekmarkten Sittard

Verse seizoensproducten, heerlijke specialiteiten en unieke aanbiedingen. De weekmarkt in Sittard heeft internationale flair en vindt iedere donderdagochtend plaats van 08:00 uur tot 13:00 uur. Struin langs een prachtig decor van historische gevels en laat je verrassen door het aanbod van tientallen kraampjes!
Op zaterdagen kun je op de Markt en bij de Steenweg ook terecht voor een breed aanbod aan (biologische) producten: van brood, zuivel, groenten en fruit tot vlees, droogwaren, wijn, kaas, kruiden en bloemen.

Meer informatie over de Sittardse markten

Tip: stadswandeling

Ontdek de historische binnenstad van Sittard op een unieke manier. Boek vooraf een stadswandeling met een professionele gids die je meeneemt naar roemrijke verleden of geniet van een van de populaire wandelroutes en ontdek Sittard tot in de diepste vezel. Ga je liever zonder gids op pad? Bij de VVV liggen gratis wandelroutes voor je klaar.

Boek hier

Kunst en cultuur

De stads- en streekgeschiedenis en de nieuwste ontwikkelingen in de internationale hedendaagse kunst ontdek je in museum De Domijnen. Een avondje uit? Dan kom je zeker aan je trekken in een van de verschillende theaters. Ook voor de filmliefhebbers is er voldoende aanbod. Het filmhuis vertoont dagelijks bijzondere films!

Bekijk het actuele aanbod

Ontdek unieke adresjes in eeuwenoude straten

Bekijk ons winkelaanbod

Plan je bezoek

 

Zin in een dagje shoppen, een unieke stadswandeling of een bezoek aan de 24 Geheime Tuinen van Sittard? Sittard is goed bereikbaar en biedt veel parkeerruimte: gratis of tegen voordelige parkeertarieven. Plan nu je bezoek!